Herstel markten Azië; IMF heeft kritiek op zichzelf

SEOUL/SINGAPORE, 14 JAN. Het IMF heeft in een intern rapport naast zware kritiek op Indonesië ook kritiek op het eigen optreden in dit land.De financiële markten in het Verre Oosten herstelden zich vanmorgen verder hersteld.

De Amerikaanse krant New York Times meldde gisteren dat het IMF in een vertrouwelijk rapport voor het bestuur scherpe kritiek uitoefent op het uitblijven van hervormingen in Indonesië.

Het fonds doet daarin ook aan zelfkritiek. Het afdwingen van de sluiting van zestien insolvente Indonesische banken in november vorig jaar heeft achteraf gezien een averechts effect gehad. Een van de banken was deels in handen van een zoon van president Suharto. De maatregel moest het vertrouwen in bankwezen herstellen. In de praktijk leidde de maatregel tot een run op de banken. Ongeveer twee miljard dollar aan deposito's werd opgenomen. Eind november had twee derde van de banken te maken gehad met een run op tegoeden. De situatie werd volgens het IMF zo kritiek dat de centrale bank in totaal vijf van het bruto binnenlands product in het bankwezen moest pompen.

Zowel de aandelenkoersen als de noteringen van de valuta's in de Aziatische regio gingen vandaag flink omhoog. Op de effectenbeurs in Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 366,04 punten ofwel 2,5 procent op 15.121,98. In Zuid-Korea stegen de koersen met 2,1 procent.

In Hongkong en Singapore, waar maandag de hardste klappen vielen, kreeg het herstel van dinsdag een vervolg. De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong sloot 5,8 procent hoger en in Singapore werd een winst genoteerd van 7,5 procent. Indonesië liet eveneens een opgaande lijn zien. De koersindex op de beurs in Jakarta steeg met 2,3 procent en ook de roepia vertoonde herstel.

In Zuid-Korea hebben de vakbonden hun harde standpunt over ontslagen in het bedrijfsleven verzacht. Zij zegden vanmorgen toe eventuele ontslagen te bespreken in een tripartite overleg met werkgevers en politici.

Gisteren zegden de topleiders van de conglomeraten (chaebols) aan aanstaand preisent Kim Dae Jung vergaande hervormingen toe. IMF-topman Michel Camdessus heeft Zuid-Korea geprezen voor de ingrijpende hervormingen die het land doorvoert. “Allerlei signalen wijzen erop dat het herstel begonnen is”.

De steun voor het IMF-programma is in Zuid-Korea “bijna unaniem”, zelfs bij de vakbonden. Volgens Camdessus moet echter niet te vroeg juichen volgens Camdessus, het land heeft nog een lange weg te gaan.

De Amerikaanse regering heeft Aziatische regeringen op het hart gebonden blijvend samen te werken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het IMF biedt de beste weg om de gecompliceerdste onderdelen van de financiële situatie op te lossen of te behandelen, zo stelde dinsdag de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.

Haar steunbetuiging aan het IMF was mede gericht op het Congres, dat Albright beschuldigde van “chantage”. De regering van president Clinton is met het Congres verwikkeld in een discussie over de Amerikaanse gelden voor IMF (Reuter, AP)