Helft van fractie verlaat partij van Václav Klaus

PRAAG, 14 JAN. De Burger-Democratische Partij (ODS), de partij van de in november afgetreden Tsjechische premier Václav Klaus, stevent onafwendbaar op een breuk aan. Bijna de helft van de fractieleden van de ODS in het Tsjechische parlement is gisteren uit de fractie gestapt. Zij willen zaterdag een nieuwe partij oprichten.

Michal Lobkowicz, minister van Defensie in het eerder deze maand gevormde kabinet van Klaus' opvolger Josef TovskEÉy, zei gisteren dat dertig van de 69 leden van de ODS-fractie zich bij de rebellie tegen Klaus hebben aangesloten. Zijn collega van Financiën, Ivan Pilip, die onlangs uit de partij stapte, zei dat de anti-Klaus-vleugel in de ODS zaterdag bijeenkomt voor de oprichting van een nieuwe centrum-rechtse partij, die de Vrijheidsunie (Unie Svobody) zal gaan heten en die zou moeten worden voorgezeten door Jan Ruml, tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken. Ruml en Pilip leidden eind vorig jaar de partijrebellie tegen Klaus die tot zijn val leidde. De principes van de Vrijheidsunie zullen niet principieel afwijken van die van de ODS, zo zei Pilip. Maar de “politieke stijl” zal een andere zijn.

Klaus moest op 30 november aftreden als gevolg van een schandaal over de partijfinanciering, die tot de rebellie leidde. Zijn prestige als meest succesvolle hervormer van de regio had in de loop van het jaar al forse deuken opgelopen als gevolg van economische moeilijkheden. Na zijn aftreden miste Klaus de kans zelf een nieuwe regering te vormen. Een aantal van de rebellen in de ODS nam ondanks Klaus' verbod plaats in die regering.

De nieuwe regering, die zich nog moet onderwerpen aan een vertrouwensstemming, wil het parlement voorstellen haar negentig dagen de kans te geven te regeren; in die periode zou president Havel het parlement moeten ontbinden. Op 19 juni zouden de Tsjechen naar de stembus moeten om een nieuw parlement te kiezen. Eerder, volgende week, kiest het parlement overigens een nieuwe president. Václav Havel, de zittende president, is daarbij vrijwel zeker van herverkiezing. (Reuters)