Groter overschot betalingsbalans van Japan

TOKIO, 14 JAN. Het overschot op Japans lopende rekening is in de maand november verdubbeld ten opzichte van dezelfde termijn een jaar eerder. Dit heeft het Japanse ministerie van Financiën vandaag bekendgemaakt. Oorzaak van de stijging is een zwakke binnenlandse vraag wegens de onzekere economische vooruitzichten, aldus een overheidsfunctionaris vanmorgen.

De export steeg met 6,1 procent, terwijl importen met 5 procent daalden. Deze week nog verzekerde premier Hashimoto juist een bezoekende delegatie van de Europese Unie dat Japan economisch herstel zou bevorderen door stimulering van de binnenlandse vraag, niet door vergroting van exporten.

November is de achtste achtereenvolgende maand waarin het overschot stijgt, na een eerdere gestage daling wegens de duurder wordende yen. In november had de yen een gemiddelde koers van 125 yen tegenover de dollar, na een koers van 112 yen een jaar eerder. Momenteel staat de yen nog lager op ruim 130 yen per dollar.