Frank Rijkaard verruilt underjeans voor Oranje

ROTTERDAM, 14 JAN. Frank Rijkaard keert terug bij het Nederlands elftal. De 73-voudige international wordt toegevoegd aan de technische staf van Oranje. Na Johan Neeskens en Ronald Koeman is hij de derde assistent van bondscoach Guus Hiddink, die zich met de spelers voorbereidt op het wereldkampioenschap in Frankrijk. De assistenten gaan zich bezighouden met individuele trainingen en met de scouting van de WK-tegenstanders.

De 35-jarige Rijkaard nam als speler in 1994 afscheid van het Nederlands elftal. Een jaar later speelde hij zijn laatste wedstrijd voor Ajax, waar hij zijn voetballoopbaan ook was begonnen. Zijn grootste successen behaalde de middenvelder bij AC Milan. Met de Italiaanse club won hij twee keer de Europa Cup 1 en één keer de wereldbeker. Hij speelde ook nog even voor het Spaanse Real Zaragoza.

Na zijn actieve carrière was Rijkaard actief in de modewereld. Met een partner verkocht hij underjeans. Hij beloofde niet meer terug te keren in de voetballerij, maar vorig jaar veranderde hij van gedachten. Hij volgt dit seizoen in Zeist de versnelde cursus Coach Betaald Voetbal, net als Ruud Gullit, Koeman en Neeskens.

Bij Oranje kan Rijkaard een bindende factor zijn tussen de blanke en de donkere spelers. Bij het Europees kampioenschap in Engeland ontstonden twee jaar geleden problemen tussen deze twee groepen. Hiddink werd door buitenstaanders geadviseerd de donkere Rijkaard toe te voegen aan de technische staf, om een eventuele nieuwe tweedeling te voorkomen. Hiddink ontkent dat Rijkaards huidskleur van invloed is geweest op zijn aanstelling. “Zo ga ik niet te werk. Frank heeft ervaring en grote kennis van zaken. Dat zijn de enige motieven.”