Falen Chinesen in Perth

Het collectieve falen van de Chinese afvaardiging bij de WK in Perth sterkt geruchten als zou de ploeg zich massaal te buiten gaan aan het gebruik van doping. “Mysterieus en hoogst onregelmatig”, zo noemde de Nederlandse bondscoach René Dekker de verrichtingen van de Aziaten tot dusverre. En Don Talbot, hoofdcoach van Australië en een van de belangrijkste critici van China: “Er klopt iets niet. Dit falen doet me denken aan Atlanta.”

Met uitzondering van Yan Chen, maandag wereldkampioene op de 400 meter wisselslag, staan de prestaties in geen verhouding tot de tijden die de Chinezen in oktober bij nationale kampioenschappen in Shanghai realiseerden. Van de viertal zwemsters die gisteren in actie kwamen haalde er geen de finale, hoewel ze allen op de seizoenranglijst bij de beste vier ter wereld stonden. De meeste verbazing wekte Ying Shan op de 200 vrij. Met een pr van onder de twee minuten werd ze vooraf beschouwd als de favoriet voor goud, in de series reikte Ying Shan met 2.09,11 niet verder dan de 32ste plaats.