EU-missie 16 januari naar Algerije

BRUSSEL, 14 JAN. De landen van de Europese Unie hebben gisteren in Brussel hun plan bekrachtigd om een diplomatieke missie naar Algerije te sturen om de golf van massamoorden daar te bespreken. Volgens een mededeling uit Oostenrijk gaat de missie van 16 tot 18 januari.

De Algerijnse overheid heeft vorige week al laten weten in principe akkoord te gaan met het bezoek van een Europese delegatie, op voorwaarde dat deze zich beperkt tot overleg over de strijd tegen het terrorisme en niet het karakter van een onderzoeksmissie aanneemt. Volgens Algiers betekent een onderzoek dat wordt getwijfeld aan zijn uitgangspunt dat moslimextremisten voor de slachtpartijen verantwoordelijk zijn.

In Brussel werd gisteren meegedeeld dat de delegatie zal luisteren naar de Algerijnse autoriteiten, de moorden bespreken en in het algemeen bekijken wat Europa het Algerijnse volk te bieden heeft.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, die het EU-voorzitterschap waarneemt, zei in het Europees parlement in Straatsburg dat de Britse ambassadeur in Algiers toestemming heeft gevraagd voor een bezoek aan de plaatsen van recente massamoorden. “We willen proberen uit te vinden hoe we kunnen helpen”, zei hij. “We hebben geen bewijs gezien dat beschuldigingen van betrokkenheid (bij de moorden) van de veiligheidsdiensten schraagt.” (Reuters, AP)