Eis: vier jaar en tbs voor pyromaan

ALMELO, 14 JAN. Tegen een pyromaan uit Hengelo is gisteren voor de rechtbank in Almelo vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De 24-jarige M.K. wordt ervan verdacht zeker zestig auto in brand te hebben gestoken. Ook een supermarkt van Edah ging in vlammen op. De totale schade loopt in de miljoenen.

De brandstichtingen hielden Hengelo sinds januari 1997 uit de slaap. Vaak sloeg de pyromaan meermalen op een avond toe. Pas in de nacht van 21 op 22 juli vorig jaar kon hij worden aangehouden na een tip over zijn eigen auto.

De verdachte ging steeds op dezelfde manier te werk. Hij plaatste een barbecue-aanmaakblokje achter de grille van de auto en stak dan de lont aan. Op 6 mei sloegen de vlammen van een brandende auto over naar een elektronicawinkel. De zaak en het bovengelegen woonhuis brandden volledig uit.

K. bekende de autobranden, maar trok zijn bekentenis over de Edah-brand later in.

Officier van justitie mr. M. Roessingh meent genoeg bewijs te hebben dat K. ook de supermarkt in de as heeft gelegd.

Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Hij kon de onverwachte dood van zijn vader en een tragisch sterfgeval in zijn vriendenkring niet verwerken. De officier van justitie voelt weinig voor tbs met voorwaarden, omdat K. berekenend en niet gemotiveerd zou zijn.

De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 20 januari.