Duitsland haalt alle criteria euro

BONN, 14 JAN. Duitsland zal alle criteria voor de euro halen. Minister Theo Waigel van Financiën (CSU) toonde zich gisteren optimistisch toen hij bekendmaakte, dat het overheidstekort lager uitkomt dan verwacht.

Het tekort over 1997, het peiljaar voor de euro, bedraagt 64,6 miljard mark. Dat is ruim 6 miljard lager dan de 70,9 miljard die de regering had begroot en 14 miljard lager dan in 1996. De meevaller is onder meer toe te schrijven aan vervroegde terugbetaling van ontwikkelingskredieten van Daimler-Benz dochter Dasa en lagere rentebetalingen.

Niet bekend

Drie procent voor het begrotingstekort is de magische grens die Waigel steeds heeft willen halen. Waigel heeft keer op keer bij de overige partners in de Europese Unie onderstreept, dat de Duitsers er minder problemen mee zullen hebben hun geliefde mark op te geven als alle lidstaten hun tekorten tot drie procent terugbrengen.

De Duitse regering heeft over 1997 drastische maatregelen genomen om het overheidstekort van bijna vier procent in 1996 te verminderen. Zo is sterk bezuinigd op onder meer werkgelegenheidsprojecten; het laatste overheidsbelang in de luchtvaartonderneming Lufthansa is verkocht; een pakket aandelen Deutsche Telekom is vervroegd afgestoten; woningbouwverenigingen zijn geprivatiseerd en betalingen aan een fonds ter delging van schulden, die gemaakt zijn tijdens het DDR-regime, zijn uitgesteld.

De oppositiepartij SPD vindt dat het beleid van de minister te wensen overlaat. De begroting is 'opgepoetst' door eenmalige opbrengsten uit privatiseringen. Structurele maatregelen om de uitgaven te verminderen blijven uit, aldus Karl Diller, financieel expert van de SPD in Bonn.

Intussen hebben vier wetenschappers een klacht ingediend tegen de euro bij het Constitutionele Hof in Karlsruhe, zoals zij een week geleden aankondigden. De vier hoogleraren, drie economen en een jurist, willen voor elkaar zien te krijgen dat de Economische en Monetaire Unie (EMU), die in 1999 moet beginnen, wordt verschoven. De professoren menen, dat de euro niet zo hard zal worden als de mark, omdat tal van lidstaten inclusief Duitsland met kunst en vliegwerk aan de euro-criteria proberen te voldoen.

Ze vinden dat er sprake is van een “burgerrecht op economische stabiliteit”. Experts geven de vier wetenschappers weinig kans van slagen, omdat het Constitutionele Hof zich in 1993 al positief over de euro heeft uitgesproken. Indien de criteria neergelegd in het Verdrag van Maastricht worden vervuld, is de EMU in overeenstemming met de Duitse grondwet, luidde destijds het oordeel van het Hof.

Het ministerie van Financiën in Bonn wilde vanmorgen geen commentaar geven op de dreiging van minister Zalm op te stappen, als Italië aan de euro meedoet. “Minister Zalm heeft het bericht ontkent. We vinden het niet nodig op een ontkenning te reageren”, aldus een woordvoerder van het ministerie.