Duits museum claimt vijftien werken uit Louvre

WUPPERTAL, 14 JAN. Het museum Von der Heydt in het Duitse Wuppertal eist de teruggave van vijftien schilderijen uit het Louvre in Parijs, die zouden zijn gestolen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om werken van onder anderen Renoir, Delacroix, Ingres en Boudin.

Volgens het museum zijn de schilderijen door Franse bezettingstroepen gestolen uit een depot in Koblenz. De directrice van het museum zag een schilderij van Renoir, een Baadster, in het Louvre hangen, de andere werken trof zij aan op een Internetsite van het Franse museum. Volgens de Franse autoriteiten zijn de schilderijen tijdens de oorlog aangekocht door Duitse musea. Zij zouden daarom vallen onder een wet die de geallieerden in 1943 aannamen, die bepaalt dat alle transacties met de Duitse bezetters ongeldig zijn. Volgens het Duitse museum zijn de werken echter vóór de oorlog aangekocht. De Franse autoriteiten hebben het museum van Wuppertal nu gevraagd documenten te overleggen waaruit dat blijkt. (AFP)