Duits en Brits aandeel daalt; Nettowinst van Ahrend met kwart omhoog

AMSTERDAM, 14 JAN. De winst van kantoorinrichter Ahrend is over het afgelopen jaar met bijna een kwart toegenomen. Het bedrijf spreekt over 'een goed jaar' hoewel het marktaandeel in Duitsland en Groot-Brittannië is gedaald.

Voor het lopende jaar wilde bestuursvoorzitter J. Koenders gisteren geen prognose geven. Hij ziet echter geen reden aan te nemen dat de groeiversnelling van het afgelopen halfjaar wegvalt.

De nettowinst van Ahrend steeg vorig jaar met 24 procent tot 52 miljoen gulden. Daarmee presteert het beursfonds iets beter dan analisten hadden verwacht. Per aandeel steeg de winst met 23 procent tot 3,33 gulden. De omzet groeide met 10 procent en kwam op 822 miljoen. De grotere winstmarge is vooral aan de divisie meubelen te danken. In tegenstelling tot 1996 viel het aantal grote opdrachten voor Ahrend tegen, maar er waren voldoende kleinere orders om dit te compenseren. “En op die kleine opdrachten zit voor ons een hogere marge”, aldus Koenders in een toelichting.

Ook de inspanningen in het buitenland leverden meer winst op. Het duurdere pond zorgde in Groot-Brittannië voor meer winst, terwijl in Duitsland twee niet-rendabele vestigingen werden gesloten. In Duitsland wordt nog geen winst gemaakt, maar de verliezen (in 1996 'enkele miljoenen') zijn nagenoeg verdwenen.

Ahrend heeft als doel op termijn zowel in Groot-Brittannië als in Duitsland 5 procent marktaandeel te halen. Koenders gaf gisteren toe dat het aandeel in beide landen is teruggelopen. “In Duitsland komt dat onder meer door de sluiting van twee vestigingen, waardoor onze omzet op circa 60 miljoen gulden is uitgekomen. Ik schat dat ons aandeel gedaald is van 1,5 tot 1,25 procent. In Engeland hebben we een aantal grote orders gemist, waardoor we niet even hard zijn gegroeid als de markt.” Via kleinere overnames blijft Ahrend streven naar een groter marktaandeel. De Duitse markt krimpt volgens Koenders nog steeds, “vooral omdat de overheid niets bestelt. Hopelijk kunnen we in de komende jaren profiteren van de verhuizing van het regeringscentrum van Bonn naar Berlijn.”

De divisie kantoorartikelen zag de omzet met 20 procent stijgen tot 356 miljoen gulden, voor een groot deel door de overname van het Duitse RPZ. Dit handelsbedrijf, sinds de zomer in de resultaten meegenomen, droeg 37 miljoen gulden omzet bij.