China zou opnieuw dissident kwijt willen

PEKING/PARIJS, 14 JAN. De Chinese dissident Qin Yongmin, die zich inzet voor vakbondsvrijheid in zijn land, weigert gehoor te geven aan de oproep van de autoriteiten in Peking om in ballingschap te gaan in de VS. Peking wil hem kwijt uit oogpunt van “staatsveiligheid”. Qin kreeg vorige week het verzoek een aanvraag voor een paspoort in te dienen teneinde zijn vertrek mogelijk te maken.

De 44-jarige Qin Yongmin, die in het verleden wegens “contrarevolutionaire activiteiten” in totaal 10 jaar gevangen heeft gezeten, heeft dat gezegd tegen het persbureau AFP. In een open brief aan het ministerie van Openbare Veiligheid zegt hij niet van plan te zijn een paspoort aan te vragen, waartoe de lokale politie hem dringend heeft uitgenodigd. Van officiële zijde is niet bevestigd dat Qin het land moet verlaten.

Afgelopen december riep Qin op tot de oprichting van onafhankelijke vakbonden. In een brief aan de commissie voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties schreef hij dat zijn post wordt onderschept, dat zijn telefoon is afgesloten en dat de politie zijn huis in de gaten houdt.

Afgelopen november gingen de dissidenten Bao Ghe (34) en Wei Jingsheng (47) in ballingschap in de VS. Wei, een van de bekendste Chinese dissidenten, heeft vanochtend fel uitgehaald naar met name de Franse regering omdat die handelsbelangen stelt boven naleving van de rechten van de mens. In een open brief, gepubliceerd in het blad La Croix, zegt hij dat president Chirac zich in woorden een verdediger toont van het principe van de rechten van de mens en van democratie, maar dat zijn regering zich in de praktijk “alleen maar geïnteresseerd toont in winstgevendheid, ten koste van handhaving van de rechten van de mens”.

De Franse regering verzette zich vorig jaar tegen een veroordeling door de Europese Unie van China wegens schendingen van de rechten van de mens. Met het oog op een Europese rondreis die Wei maakt, heeft Peking deze week Groot-Brittannië, Frankrijk en andere Westerse landen gewaarschuwd geen contacten op hoog niveau te hebben met Wei. Gisteren kwam Wei uit Londen in Parijs aan en volgens medewerkers van hem weigeren zowel president Chirac als premier Jospin en minister van Buitenlandse Zaken, Védrine, hem te ontvangen. Wei zal morgen wel een onderhoud hebben met de Franse staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Charles Josselin. In Londen werd Wei ontvangen door staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Derek Fatchett. De Amerikaanse president Clinton nodigde Wei afgelopen december uit voor een informeel gesprek in het Witte Huis. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Den Haag zei vanochtend niets te weten over een mogelijk bezoek van Wei aan Nederland.(AFP, Reuters)