Beleggers wachten af na dagen van turbulentie

AMSTERDAM, 14 JAN. Na twee dagen van turbulente koersbewegingen is de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend in rustiger vaarwater gekomen. Beleggers wachtten af om te zien of het herstel van de financiële markten in Azië standhoudt.

AMSTERDAM De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de koersen in Amsterdam, steeg na opening van de beurs bijna 12 punten. Vroeg in de middag noteerde de index 921,22 punten, 9,68 punten (1,06 procent) boven het slot van gisteren. De stijging van de koersen op het Damrak kwam tot stand onder invloed van een stijgende dollarkoers en het doorgaande herstel van de markten in het Verre Oosten.

“Er bestaat over een breed front onzekerheid”, zegt een beurshandelaar over de stemming op de effectenbeurs. Dat de aandelenkoersen vanochtend stegen was volgens hem hoofdzakelijk te danken aan de optiebeurs waar vanochtend net als gisteren levendig werd gehandeld in termijncontracten.

Aegon pakte opnieuw winst en steeg met 3,30 op 196,70 gulden. De verzekeraar lag ook de afgelopen dagen in de belangstelling. Gisteren steeg het aandeel al met 6,90 gulden. Beleggers reageren op geruchten dat een samengaan van Aegon met ABN Amro op handen is.

Op het Damrak was Philips vanochtend de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Dit aandeel steeg 3,4 procent (4 gulden) naar 120,20 gulden.

Ook andere technologiefondsen stonden in de lijst met stijgers. Baan boekte 3,60 winst op 70,50 gulden. ASM Lithography ging met 5,40 omhoog tot 140,40 gulden. Randstad Holding, dat gisteren goede winstcijfers publiceerde, zat eveneens in de stijgersgroep.

Het aandeel van het uitzendconcern steeg met 1 gulden naar 81 gulden. Tot de verliezers onder de hoofdfondsen behoorden Hoogovens, Gist-brocades en Nutricia. Hoogovens zakte met 2,10 gulden (2,68 procent) weg tot 76,20 gulden. Gist-brocades liet 50 cent liggen op 48,10 gulden en Nutricia verloor vier dubbeltjes op 65,30 gulden.

Ahrend, dat gisteren fraaie winstcijfers bekendmaakte, kreeg daarvoor op de beurs geen beloning. In een stijgende markt moest de kantoorinrichter 50 cent prijsgeven en kwam daardoor terecht op 69,50 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ruim een cent hoger geopend. Vroeg in de middag was de dollar 2,0562 waard tegen 2,0450 gulden als slotkoers van gisteren.

Het pond sterling, dat gisteren een koerssprong maakte van ruim drie cent, ging nog wat verder omhoog van 3,3425 tot 3,3465 gulden. In de noteringen van de overige Europese valuta's kwam nauwelijks verandering.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde van Wall Street kwam 84,95 punten (1,1 procent) hoger uit op 7732,13.

AZIË De effectenbeurzen in het Verre Oosten wisten zich verder te herstellen van de zware inzinking op maandag.

In Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 366,04 punten (2,5 procent) op 15.121,98. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde 5,8 procent hoger.

In Zuid-Korea steeg de beursindex 2,1 procent, in Singapore 7,5 procent, in Maleisië 6,5 procent, in Taiwan 3,8 procent, in Indonesië 2,3 procent en op de Filippijnen 6 procent.