Al Pacino als de baarlijke duivel

The Devil's Advocate. Regie: Taylor Hackford. Met: Al Pacino, Keanu Reeves, Charlize Theron, Connie Nielsen, Jeffrey Jones, Craig T. Nelson, Delroy Lindo, Judith Ivey. In: 52 theaters.

Niet bekend

Het gebrek aan originaliteit van het scenario van de door Taylor Hackford (An Officer and a Gentleman, Against All Odds) geregisseerde film wordt ruimschoots gecompenseerd door andere attracties, zoals een fraaie en efficiënte elliptische behandeling van de talloze rechtzaken, behoorlijk griezelige en toch subtiele trucages, die het gezicht van een vileine echtgenote van een carrièreadvocaat plotseling in dat van een demoon doen veranderen, en vooral de rol van Pacino als Satan. Subtiel kun je zijn acteerwerk dit keer niet noemen: hij fleemt, schmiert, grijnst, teemt, gromt, hoont en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt.

Ook de ontknoping, met een paar aardige plotwendingen en de verplichte suggestie van herrijzenis van het Kwaad in de laatste minuut, nadat het definitief verslagen leek, beantwoorden aan de klassieke regels van het quasi-realistische horrorgenre. The Devil's Advocate geeft aanleiding tot schuldbewust plezier: het is geen briljante film, we hebben het allemaal al eens eerder gezien en toch lopen de rillingen soms weer over je lijf. Amusement volgens het boekje, met inbegrip van het bij de toeschouwer vooronderstelde wantrouwen jegens kosmopolitische hybris, wat wil een mens soms nog meer in de bioscoop dan het aloude verhaal in wellustige nieuwe verpakking?