Zeventig schilderijen van Gogh naar VS

ROTTERDAM, 13 JAN. Het Van Gogh Museum in Amsterdam stuurt vanaf dit najaar, tijdens de uitbreiding en renovatie van het museum, zeventig schilderijen van Vincent van Gogh op reis naar Amerika. Ze worden tentoongesteld in de National Gallery in Washington en het Los Angeles County Museum of Art.

Negentig doeken uit de collectie worden in de verbouwingsperiode tentoongesteld in het naburige Rijksmuseum en twintig werken gaan naar het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De rest wordt in het depot ondergebracht. Vanaf september zal het museum dicht zijn. Begin mei 1999 opent de nieuwe vleugel, met een tentoonstelling over Theo van Gogh als

handelaar, mecenas en broer van Vincent. “We hebben veel aanvragen voor bruiklenen gehad”, aldus woordvoerster

Rianne Norbart van het Van Gogh Museum; “maar vooral met de musea in Amerika kon een mooie deal worden gesloten, geld waarmee de renovatie van het bestaande gebouw gedeeltelijk kan worden gefinancierd.” Over dit bedrag noch over de verzekeringsgelden wil het museum mededelingen doen. De verzekeringspremie, die de Amerikaanse musea moeten betalen, “is enorm”, zegt Norbart. Washington biedt met zeventig doeken straks het grootste overzicht van Van Goghs dat ooit buiten Nederland te zien is geweest, aldus het Amerikaanse museum. Behalve De Aardappeleters, blijven beroemde doeken als De Slaapkamer, Zelfportret als schilder en Korenveld met kraaien tot 4 april 1999 in Amerika. De Zonnebloemen en Stilleven met Irissen verhuizen naar het Rijksmuseum, met onder meer de Zelfportretten en de Boomgaarden uit Arles. Ze worden daar samen met werken van Van Goghs tijdgenoten - Gauguin, Toulouse Lautrec, Monet en Alma-Tadema - gepresenteerd.