Williams opent jacht op Hingis

SYDNEY, 13 JAN. Met de luchthartigheid van een diva die één valse noot heeft gezongen, bagatelliseerde Martina Hingis vanochtend haar sensationele nederlaag in Sydney tegen Venus Williams. Toch lijkt de zege in drie sets (3-6, 6-4 en 7-5) van de donkere Amerikaanse het signaal voor een nieuwe revolutie in het vrouwentennis. Namen de jonge powerhitters aanvankelijk eensgezind de macht over van oudgedienden als Graf en Seles, dit jaar is de jacht geopend op de vorig jaar nog ongenaakbare nummer één van de wereld.

Glimlachend constateerde Hingis na het verlies van haar eerste tennispartij in dit seizoen dat ze zich nu een week lang kan concentreren op het verdedigen van haar grandslamtitel in Melbourne. De

17-jarige Zwitserse weet haar nederlaag aan een te korte voorbereiding op haar toernee door Australië en Hingis etaleerde inderdaad een opvallend gebrek aan wedstrijdritme. Maar in de zenuwenoorlog op het centrecourt van Sydney boekte Williams vooral een psychologische zege. In de finale van de US Open toonde de nummer 21 van de WTA-ranking zich

nog te geïmponeerd door de ambiance in het Arthur Ashe-stadium en was ze lange tijd een speelbal van Hingis. “Ik heb geleerd van mijn nederlagen tegen Martina”, zei Williams vanochtend. Vooral mentaal bewees de Amerikaanse te zijn gegroeid. Een aanval van kramp in de derde game van de derde set had zelfs een gunstige uitwerking op haar spel. Strompelend als een aangeschoten hert beet Williams zich vast in de lange slagenwisselingen met Hingis, die een 6-3 en 3-1 voorsprong knullig uit handen gaf. Ook Hingis vroeg op 5-5 in de derde set een medische time-out aan. “Vooral om even uit te kunnen rusten”, gaf ze ruiterlijk toe. Williams speelde echter in een roes en slaagde er op cruciale momenten eindelijk

in haar onnodige fouten tot een minimum te beperken.