Wall Street krabbelt op naar tumult Azië

NEW YORK, 13 JAN. Wall Street schrok gisteren van de blijvende onzekerheid in Azië maar herstelde zich later op de dag. De Dow-Jonesindex, die aanvankelijk 137 punten daalde eindigde de dag met 66 punten winst op 7647.18.

Na de daling van vorige week vrijdag, toen de Dow Jones 222 punten

verloor, waren beleggers gisteren gespannen. Na een uur handel kregen de markten echter meer zelfvertrouwen. Beleggers zijn bang dat de financiële resultaten van multinationals zullen lijden onder de verminderde economische activiteit in Azië.

De eerste signalen van wat hen te wachten staat komen deze week, als enkele grote bedrijven hun resultaten over het vierde kwartaal bekendmaken. Vandaag komen de halfgeleidersfabrikanten Intel en AMD met cijfers. Overmorgen volgen cijfers van Digital, Eastman Kodak en Sun Microsystems. Gisteren maakte Motorola, fabrikant van chips, mobiele telefoons en pc's, na sluiting van de beurs cijfers bekend die iets slechter waren dan de consensus van voorspellende analisten. Motorola weet het matige resultaat aan de situatie op de Aziatische markt. De koers van Intel, genoteerd op de Nasdaq-beurs, steeg met enkele punten, kennelijk omdat in de loop van de dag toch het idee postvatte dat de resultaten op peil zullen zijn. Ook het aandeel Microsoft boekte winst. De financiële markten in New York lijken als veilige haven te fungeren voor de hele wereld. Ook de dollar steeg en niet alleen de aandelen eindigden hoger maar ook de koers van de dertigjarige staatsobligatie. Het rendement ervan daalde zelfs tot het ongekend lage niveau van 5,70 procent.