Uitzendreus zet 7 miljard om; Randstad ziet winst met 23 procent stijgen

DIEMEN, 13 JAN. Uitzendconcern Randstad heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 255 miljoen gulden, 23 procent meer dan in 1996 (207,4 miljoen). De omzet steeg met ruim 18 procent tot 7 miljard gulden. Dit blijkt uit voorlopige jaarcijfers die het bedrijf vandaag heeft bekendgemaakt.

Evenals in vorige jaren nemen de sectoren uitzending en detachering het leeuwendeel van het behaalde resultaat voor hun rekening. Maar ook de resultaten in de sectoren schoonmaak en beveiliging waren bevredigend. Randstad heeft inmiddels 40 procent van de Nederlandse uitzendmarkt in handen. Niet alleen in Nederland, nog altijd goed voor 60 procent van de omzet, nam de groei toe. Ook de ketens in Duitsland, België en Frankrijk noteerden verbeterde resultaten. Met de overname vorig jaar van het Deense uitzendbedrijf Sejersen (dertien vestigingen) denkt het uitzendconcern een brug te slaan naar Scandinavië. Concerndirecteur F. van Haasteren: “Denemarken is op

zichzelf een kleine markt, maar het is een goede opstap om een uitzendketen op te zetten in Zweden en Noorwegen.'' Randstad is nu in elf landen actief met 1102 vestigingen, 140 meer dan in 1996. Het concern heeft veertig werkmaatschappijen in West-Europa en

Noord-Amerika. Kern van hun dienstverlening is het beschikbaar stellen van arbeid en deskundigheid aan organisaties die daardoor flexibeler kunnen opereren. Het voornemen van Randstad-topman Goldschmeding om het succes van het poldermodel naar Duitsland te exporteren kreeg vorig jaar gestalte. Het

concern voerde het aantal vestigingen er op van 57 tot 70. “De Duitse groei over 1997 was hoger dan die in Nederland. Daar was sprake van een

inhaalvraag, nadat ze in 1996 een stap terug moesten doen'', aldus Van Haasteren. Randstad maakt de definitieve cijfers over 1997 en het dividendvoorstel

op 25 februari (voorbeurs) bekend. Het jaarverslag verschijnt op 25 maart en de algemene aandeelhoudersvergadering wordt op 7 mei gehouden.

De Randstad-directie meldt verder dat per 17 februari opties Randstad Holding op de AEX-Optiebeurs in notering worden genomen.