Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reportage over het dreigend tekort bij de vrijwillige brandweer. Binnenlandse Zaken probeert uit te zoeken hoe dat komt. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Communisten en ex-communisten praten over het gisteren verschenen boek van VVD-politicus Frits Bolkestein Onverwerkt verleden. Ned.3, 19.22-19.55u.

Netwerk. Debat over het gevoel van rechtvaardigheid en de aanpassing van het strafrecht n.a.v. de lage straffen in de zaak Meindert Tjoelker. Verder oordeelt de 'vakjury' over het functioneren van minister van financiën Gerrit Zalm. Ned.1, 20.23-20.56u.

Nova. Aandacht voor een wijk in Utrecht waar de buurt na talloze bedreigingen en inbraken zelf een buurtwacht heeft ingesteld. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tijdcodes: Tags. Documentaire van Menna Laura Meijer over een door Rotterdam zwervend groepje graffiti-kunstenaars waarin de do's en don'ts van de subcultuur waarin zij zich begeven, centraal staan. Ned.3, 19.55-20.20u.

Histories: Iconen van de jaren zestig - Tatu. In 1965 stond een vermomde Che Guevara met veertien Cubaanse guerillastrijders het rebellenleger in Congo bij, onder leiding van Kabila. BRTN2, 20.30-21.15u.

Walden on heroes. In een serie van vijf delen onderwerpt Brian Walden de verworvenheden van vijf historische figuren aan een kritisch onderzoek. Lincolns strijd tegen de slavernij was niet ingegeven door nobele motieven, maar de Amerikaanse president hoopte dat het de Noordelijken zou helpen de burgeroorlog te winnen. BBC2, 20.30-21.00u.

Inside story: Searching for Amy. Amy werd in 1974 door een groep motorrijders ontvoerd. Haar moeder is ervan overtuigd dat ze nog leeft en zoekt nog steeds naar haar dochter. BBC1, 22.30-23.25u.

Close-up: De spoorlijn door de hel. Veertig jaar geleden werd de met zeven Oscars bekroonde film The Bridge on the river Kwai gemaakt. In Het ware verhaal van de brug over de Kwai-rivier vertellen ooggetuigen en voormalige dwangarbeiders over de omstandigheden waarin Britse krijgsgevangenen moesten werken. Ned.1, 22.49-23.42u.

DRAMA

Het Labyrint (5). Dramaserie over het leven van zeven studenten van de kunstacademie, die samenwonen in een studentenhuis. Ned.3, 20.20-20.50u.

Oud geld (2). Nederlandse superieur verzorgde dramaserie in twintig delen van Willem van de Sande Bakhuyzen over de familiebank Bussink. Ned.1, 21.04-21.59u.

De keerzijde. Driedelige gedramatiseerde documentaire over Henk Houtsma, die lijdt aan de aandoening OPS (Organo Psycho Syndroom). Omdat deze ziekte niet officieel erkend is weigert de verzekeringsmaatschappij uit te betalen. Met onder anderen Rob van de Meeberg, Gijs Scholten van Aschat en Coby Stunnenberg. Ned.1, 21.59-22.49u.

Hans Teeuwen: Met een Breierdeck. Herhaling van de registratie van de show van cabaretier Hans Teeuwen. Ned.3, 23.25-0.55u.

MUZIEK

Single luck (4). Deze keer Sunny, de vele malen gecoverde hit van Bobby Hebb uit 1966. Ned.3, 20.50-21.20u.

KUNST

Zwischen Schönheit und Schmerz - Körperkunst und Körperkult. De kunst van het lichaam in de fotografie, de traditionele schilderkunst, Live-performances en in de videokunst. Duitsl.3-West, 22.30-23.15u.

Bouillon de culture. Aflevering over Mali met o.a. president Alpha Oumar Konare en Bambari Soumano, hoofd van de tovenaars van Bamako. TV5, 22.35-23.45u.

FILM

One Man Force (Dale Trevillion, 1988, VS). Zwanenzang van acteur John Mutaszak is doorsnee-actiethriller over geschorste rechercheur die recht in eigen hand neemt. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

. The Longest Day (Ken Annakin, Andrew Marton & Bernhard Wicki, 1962, VS). Vermaarde, door Darryl F. Zanuck geproduceerde, grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert Normandische landing van de geallieerden. All-star cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Robert Ryan, Rod Steiger etc. SBS6, 20.30-22.30u. & 23.05-0.10u., onderbroken door reclame.

The Package (Andrew Davis, 1989, VS). Zie film-vooraf. Veronica, 22.00-23.50u., onderbroken door reclame.

The Eiger Sanction (Clint Eastwood, 1975, VS). In vierde film die Eastwood regisseerde bepalen fotogenieke bergpanorama's de toon van spionage-avontuur waarin huurmoordenaar Eastwood, in opdracht van de CIA, deelneemt aan beklimming van Noordzijde van de Eiger. BBC1, 23.25-1.20u.

Bye Bye Blues (Anne Wheeler, 1989, Canada). Smaakvol melodrama met feministische inslag weet clichés niet te vermijden. Moeder van twee kinderen (Rebecca Jenkins) wacht op terugkeer van man uit WO II, sluit zich aan bij dansorkest en raakt onder de indruk van trombonist Luke Reilly. Duitsl.2, 23.50-1.45u., nagesynchroniseerd.

The Conspirators (Jean Negulesco, 1944, VS). Verstrooiende poging om 'Casablanca' dunnetjes over te doen. Paul Henreid, wederom als verzetsstrijder, rekent in Lissabon af met nazi-spionnen en beleeft affaire met Hedy Lamarr. Duitsl.1, 0.45-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Farlig farvann / Dangerous Waters (Lars Berg, 1995, Noorwegen). Psychologische thriller. Twee voortvluchtige criminelen belanden met gijzelaar op verlaten eiland. Duitsl.2, 1.45-3.10u., nagesynchroniseerd.

L'arbre de Noël / The Christmas Tree (Terence Young, 1969, Frankrijk/Italië). Tearjerker over gefortuneerde weduwnaar William Holden en zijn ongeneeslijk zieke zoontje. Morgen, TV5, 13.30-15.30u.