RAI en Jaarbeurs gaan toch fuseren

De RAI in Amsterdam wil fuseren met de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs in Utrecht. Beide organisaties hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend. Voorlopige werknaam van het nieuw te vormen bedrijf is RAI/Jaarbeurs Group. De plannen lekten een week geleden al uit. De vorm van de samenwerking stond echter nog niet vast.

De bundeling moet leiden tot versnelde groei én een sterkere positie van Nederland als beurzen- en tentoonstellingsland. “De huidige rol van Nederland als beurs-, tentoonstellings- en congresland is op termijn alleen te handhaven bij bundeling van krachten”, stellen RAI-directeur A. Minken en zijn collega R. van Ingen van de Jaarbeurs. Zij baseren zich hierbij tevens op een positieve aanbeveling van organisatie- en adviesbureau McKinsey. Gezamenlijk streven de fusiepartners naar een omzet van één miljard gulden in het begin van de volgende eeuw. Die

groei moet niet alleen komen uit de organisatie van beurzen en congressen, maar ook uit aanvullende activiteiten op het gebied van elektronische en interactieve media. De RAI Group, eigendom van de gemeente Amsterdam en autovereniging RAI,

behaalde in 1997 een omzet van 345 miljoen gulden en een winst van 11,4

miljoen gulden. De onderneming heeft ongeveer 700 medewerkers in dienst. Bij het grote publiek is de RAI vooral bekend om haar vak- en publieksbeurzen zoals de AutoRAI, Interclean (schoonmaak en dienstverlening) en Aquatech (watertechnologie). Daarnaast beschikt de RAI over een groot netwerk van internationale kantoren en over een grote mediapoot. De onderneming organiseert tal van evenementen in binnen- en

buitenland. De omzet van de Jaarbeurs bedroeg in 1997 207 miljoen gulden met een winst van 9,5 miljoen. De Jaarbeurs, waarvan de aandelen in handen zijn

van een stichting, biedt werk aan 450 mensen. Ook internationaal organiseert de onderneming tal van beurzen. Zowel de

RAI als de Jaarbeurs staat voor grote investeringen in verband met uitbreidingen. De RAI wil tot 2005 ongeveer 800 miljoen gulden investeren.