Opnieuw rellen in Poolse stad Supsk

SLUPSK, 13 JAN. Voor de tweede opeenvolgende dag is gisteren het centrum van de stad Supsk in het noorden van Polen op stelten gezet door jongeren, die hun woede koelden over de dood van een jonge basketbal-supporter die zondag bij een treffen met de politie om het leven kwam.

Gisteren vielen driehonderd jongeren met molotov-cocktails een politie-auto aan. De inzittenden werden uit de auto getrokken en kregen een pak slaag voordat politieversterkingen ten tonele verschenen en de jongeren verdreven. Die trokken vervolgens plunderend door het centrum. Winkelruiten werden ingegooid, er werd brand gesticht in vuilnisbakken en er werden barricades opgericht. De politie werd met stenen bekogeld en uitgescholden. Ze antwoordde met traangasgranaten.

Premier Buzek zei gisteravond op de televisie dat zijn regering maatregelen voorbereidt om aan het geweld van jongeren een eind te maken. “We zijn vastbesloten om de escalatie van dergelijke incidenten te voorkomen”, aldus Buzek. De rellen in Supsk braken zondagmiddag uit. Toen trad de politie op tegen basketbalfans die zich zouden hebben misdragen. Toen een groep jongeren bij rood licht een straat overstak, werd ingegrepen. Daarbij kreeg een van de jongeren een klap met een gummiknuppel. Volgens de lezing van de politie vluchtte hij blindelings weg, waarbij hij met zijn hoofd tegen een pilaar liep. De verwonding die hij daarbij opliep, werd hem fataal. De agent die de klap gaf is gearresteerd.

De autoriteiten in Supsk hebben zich bezorgd geuit over de provocatieve houding van een aantal jongeren en plaatselijke media. Het gezin van de betrokken politieman is geëvacueerd nadat zijn flat door jongeren was aangevallen; het adres van de agent was door een plaatselijk radiostation bekendgemaakt. (Reuters)