Nuis belooft zaak Goudstikker goed te onderzoeken

ROTTERDAM, 13 JAN. Staatssecretaris Nuis van Cultuur ziet de zaterdag j.l. ingediende claim van de erven van kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) als een basis om de kwestie over de verdwenen kunstcollectie nog eens grondig te bestuderen en vooral te zien of er nieuwe feiten worden aangedragen. Dat heeft een woordvoerder van Nuis gisteren gezegd.

De Amerikaanse schoondochter van de in 1940 verongelukte joodse kunsthandelaar eist circa 150 schilderijen op die na de oorlog in Nederlandse musea zijn terechtgekomen. Tot nu toe had het ministerie hierover meer uit de media dan rechtstreeks van de familie vernomen. De

claim biedt nu in elk geval houvast, aldus de woordvoerder. Als er iets

onrechtmatigs blijkt te zijn gebeurd, dan moet de kunst terug, meent Nuis. Op basis van de hem nu bekende gegevens gaat de staatssecretaris daar nog niet vanuit. Het Amerikaanse dagblad The New York Times heeft gisteren uitgebreid aandacht besteed aan de Goudstikker-verzameling. In het artikel, dat prominent het kunstkatern opende, noemt journalist Alan Riding het 'embarrassing' dat vele van de 1.100 Goudstikker-schilderijen na 1945 zijn verdwenen, en dat die doeken die wèl werden teruggevonden nu in Nederlandse musea hangen. Hij verbaast zich er ook over dat de Nederlandse regering de nazaten, nadat zij in september 1997 al lieten weten een claim te overwegen, korte tijd later met een afwijzing confronteerde. 'Zelfs op het aanbod van de erfgenamen om een schikking te treffen', aldus Riding, 'ging de regering niet in'. Volgens Riding fungeert de Goudstikker-zaak voor al die joodse families

die op zoek zijn naar vermiste kunstbezittingen, als 'een waarschuwing voor de wettelijke obstakels die zij op hun weg zullen vinden.' Behalve

een biografische schets van Goudstikker en een precieze samenvatting van de transacties tijdens en na oorlog rondom diens kunsthandel, geeft Riding nog suggesties over de verblijfplaats van zes Rembrandts, acht doeken van Goya en 'vele dozijnen andere, grote oude Meesters' uit Goudstikkers bezit; 'Tenminste een paar, maar misschien wel vele zijn in Rusland, maar andere kunnen in musea en in privé-collecties in het westen zitten.'