Nederlandse studie naar sneltram Israel

BEERSHEBA, 13 JAN. NRA, een consortium van veertien Nederlandse bedrijven en vier adviesbureaus, en de Israelische gemeente Beersheba hebben gisteren een contract getekend voor een studie naar de aanleg van een sneltram in Beersheba. De studie, waarvoor Beersheba en Israel zes miljoen gulden betalen, zal over negen maanden worden afgerond.

Ir. W.J. van Gelder, vice-president van NRA (Netherlands Rail Association), rekent erop dat zijn consortium (onder meer Holec, Stork,

Strukton, Talbot en Volker Stevin) ook de opdracht voor aanleg van de sneltram in de wacht sleept. Binnen drie tot vier jaar na het begin van

de werkzaamheden kan de eerste sneltram over een traject van zes kilometer in Beersheba lopen. Met dit project, onderdeel van een groter

geheel, is zo'n honderd miljoen gulden gemoeid. Bedoeling is dat Beersheba - “de hoofdstad van de Negev-woestijn” - in het jaar 2010 met de randsteden een miljoen inwoners telt. Plannen van de gemeente, gesteund door minister van Transport Yitschak Levi, om de metropool de komende twintig jaar te voorzien van een sneltramnet bieden volgens Van Gelder NRA uitzicht op projecten tot een waarde van een miljard gulden. Drs. H.A.J. Drenth, eveneens vice-president van NRA, ziet de aanleg van

een sneltram in Beersheba als uithangbord van zijn organisatie. Ook steden als Tel-Aviv en Jeruzalem zouden interesse hebben in een sneltram. NRA hoopt verder te kunnen inspelen op het voornemen van premier Benjamin Netanyahu tot aanleg van een hoge-snelheidstrein tussen Beersheba en Tel-Aviv. De Nederlandse planners van de sneltram in Beersheba denken aan het integratie van zo'n trein met de tram in één station in Beersheba, naar het model van het station in Sloterdijk.