Motorola: last van Azië-crisis

NEW YORK, 13 JAN. Het Amerikaanse concern Motorola, fabrikant van draagbare telefoons, halfgeleiders en radio's, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst behaald van 393 miljoen dollar tegenover 357 miljoen dollar in de laatste drie maanden van 1996. De winst is lager dan analisten hadden voorzien.

Motorola zelf noemt de stijging minimaal en zegt dat de ontwikkelingen in Azië een grotere winstgroei hebben tegengehouden. Het concern haalt ruim 25 procent van zijn omzet uit Azië. In totaal groeide de omzet in het vierde kwartaal van 7,7 miljard tot 8,3 miljard dollar. Over heel het afgelopen jaar steeg de winst van 1,24 miljard tot 1,38 miljard dollar. Die winst had 306 miljoen dollar hoger

kunnen zijn, ware het niet dat er een reorganisatie werd doorgevoerd. De turbulentie in Azië heeft een niet nader omschreven negatieve invloed op de jaarcijfers gehad. Het concern verwacht ook in de eerste helft van dit jaar negatieve gevolgen, maar voorziet niettemin een omzetgroei van 10 procent. De omzet van Motorola kwam in 1997 uit op 29,8 miljard dolar. In 1996 boekte het concern een omzet van 28 miljard

dollar. Motorola is het eerste bedrijf in de Amerikaanse technologiesector dat met zijn financiële resualtaten komt. (AP)