Moskou: geen gevaar voor financiële crisis

MOSKOU, 13 JAN. In een reactie op de financiële crisis in Azië beleefden de Russische aandelen gisteren een koersval van veertien procent. Om paniek te voorkomen werd de handel op de grootste aandelenbeurs, het Russische Handelssysteem RTS, een half uur stilgelegd.

De daling was de scherpste sinds 28 oktober, toen de Moscow Times Index van de vijftig meest gangbare aandelen 20,4 procent verloor. “Wat er maandag gebeurde, leek sterk op de reactie van eind oktober”, constateerde Michail Koltsov, een handelaar van de effectenmakelaar MFK

Renaissance. Hij doelde op de uittocht van investeerders uit 'emerging markets' zoals Rusland, in antwoord op de instabiliteit in Azië. Handelaren anticipeerden vanmorgen op een herstel van de beurs. “De crash van maandag heeft niets te maken met de interne situatie in Rusland”, zei analist Aleksej Volodin vanmorgen tegen het persbureau Interfax. “Daarom ook verwacht ik dat het verlies van gisteren voor de

helft zal kunnen worden goedgemaakt.” Het Russische ministerie van Financiën vreest niet dat de neergang op de aandelenbeurs overslaat naar de markt voor staatsobligaties. “We hebben genoeg reserves om al te heftige schommelingen tegen te gaan”, aldus Bella Zlatkis, die binnen het ministerie de handel in waardepapier overziet. “Ik maak me geen zorgen omdat de Russische markten de laatste twee maanden stand wisten te houden in de moeilijkste situaties.”