Meer slechte leningen bij banken Japan

TOKIO, 13 JAN. Japanse banken lijden aan 'probleemleningen' ter waarde van ruim 76 biljoen (zo'n 1200 miljard gulden), zo blijkt uit onderzoek van de banken zelf. Tot dusver circuleerde veel lagere cijfers.

Het Japanse ministerie van Financiën heeft het nieuwe cijfer gisteren bekend gemaakt als onderdeel van maatregelen ter gezondmaking van de Japanse financiële sector. De Japanse economie maakt in de tussentijd nog steeds “een pas op de plaats”, aldus een vandaag verschenen maandelijks rapport van het Economisch Planbureau. Deze karakterisering is gelijk aan de rapportage

van vorige maand. Eerder sprak men van een “geleidelijk herstel”. Om de Japanse economie weer op gang te krijgen is deregulering van “vitaal belang”. Dit zeiden de Japanse overheid en de Europese Unie in een gezamenlijke verklaring gisteren na de EU-Japan top. Jacques Santer, president van de Europese Commissie, en de Britse premier Tony Blair hebben de afgelopen dagen in Tokio nadrukkelijk gehamerd op de noodzaak

van deregulering en stimulering van de binnenlandse vraag voor Japan. De grootste aandacht qua gezondmaking van de economie is momenteel gericht op de financiële sector die wordt geplaagd door oninbare leningen die zijn overgebleven na het ineenstorten van een hausse in onroerend goed en aandelen begin jaren negentig. Tot dusver circuleerde

een cijfer voor 'slechte leningen' van Japanse banken ter waarde van ruim 21 biljoen yen. Dit bedrag bestond uit leningen die niet kunnen worden terugbetaald, waarover al zes maanden geen rente meer wordt betaald of aanpassing van de rente heeft plaats gevonden. Nu heeft er een uitbreiding plaats gehad waarbij ook leningen die “verlies opleveren als ze niet zorgvuldig worden beheerd”, aldus het ministerie van Financiën. Begin december meldde het ministerie al bekend dat het totaal aan 'probleemleningen' van de banken een stuk hoger ligt dan tot dusver bekend gemaakt en noemde toen een bedrag van 79 biljoen yen. Een groot probleem voor de Japanse banken is het geringe vertrouwen dat

internationaal bestaat in de cijfers die de banken bekend maken over hun problemen. Daardoor betalen Japanse banken op de internationale geldmarkt een hogere rente, het 'Japan premium', dan banken uit andere landen. De cijfers die het ministerie nu bekend heeft gemaakt hebben tot doel dit vertrouwen te herstellen.