Louise Frechette; Discreet diplomaat

MONTREAL, 13 JAN. De Canadese Louise Frechette is gisteren benoemd tot plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties, een nieuwe functie bij de volkerenorganisatie. Frechette, nu onderminister van Defensie in Ottawa, wordt daarmee de hoogstgeplaatste vrouw in de geschiedenis van de VN.

Als tweede in rang bij de VN zal Frechette administratieve taken overnemen van secretaris-generaal Kofi Annan en hem vertegenwoordigen bij vergaderingen die hij niet kan bijwonen. De nieuwe functie maakt deel uit van Annans hervormingsprogramma van de VN. Doel is de bureaucratische verplichtingen van de secretaris-generaal te verlichten.

De Canadese, die door Annan zelf werd voorgedragen, zei gisteren “groot vertrouwen te hebben in de VN als een onmisbare organisatie”. Ze is voorstander van hervorming van de VN, inclusief de Veiligheidsraad.

Frechette (51), een Franstalige uit Montreal, staat bekend als een discreet diplomaat. Tussen 1985 en 1988 was ze ambassadeur van Canada in Argentinië. Ze werkte nauw samen met Kofi Annan tussen 1992 en 1994, toen zij Canadees ambassadeur was bij de VN en hij hoofd vredesoperaties. In die periode was ze ook lid van de club van vrouwelijke VN-ambassadeurs, met onder anderen de toenmalige Amerikaanse afgevaardigde Madeleine Albright, nu minister van Buitenlandse Zaken in Washington. In 1995 stapte Frechette over naar het Canadese ministerie van Defensie, waar ze leiding gaf aan een reorganisatie na een reeks militaire schandalen.

Als plaatsvervangend secretaris-generaal zal Frechette met name verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van economische en sociale zaken binnen de VN. Op die terreinen zouden agentschappen van de organisatie vaak langs elkaar heen werken. Afgevaardigden van ontwikkelingslanden waren terughoudend over de benoeming van de westerling op een toppositie op die gebieden.

Annan, een Ghanees, gaf de voorkeur aan een vrouw uit een rijk land als plaatsvervanger. De Noorse oud-premier Gro Harlem Brundtland en de Japanse Sadako Ogata, Hoge Commissaris voor Vluchtelingen, werden eveneens genoemd, maar stelden zich niet beschikbaar. Gevraagd naar dit vermeende voorkeursbeleid, verklaarde Annan: “Ik was op zoek naar de beste kandidaat en dat was toevallig een vrouw.”