Koersen veren op na snel herstel in VS en Azië

AMSTERDAM, 13 JAN. De opleving van de beurzen in Azië en het opvallende herstel van Wall Street legden vanochtend de basis voor stijgende koersen op de Amsterdamse effectenbeurs. In lijn met de rest van Europa gingen de koersen van de meeste aandelen omhoog. De AEX-index noteerde vroeg in de middag 12,25 punten (1,37 procent) hoger op 904,20

punten.

AMSTERDAM Beleggers die vanochtend handelden op de beurs van Amsterdam putten duidelijk moed uit de ommekeer op de financiële markten in Azië en New York. De hoofdfondsen stonden stuk voor stuk op koerswinst. Vooral naar de aandelen van hightechfondsen was veel vraag. Zo steeg automatiseerder Baan 2,70 naar 66,50 gulden in reactie op de samenwerking met pc-fabrikant Compaq in de Verenigde Staten. Ook ASM Lithography, producent van machines voor de chipindustrie, was een opvallende stijger. De koers van het fonds klom 4,90 naar 135,90 gulden. Veel bedrijfsnieuws was er niet voor de beurshandelaren. Randstad vormde een uitzondering. Het uitzend- en detacheringsconcern liet weten dat de

winst vorig jaar met 23 procent is gestegen naar ongeveer 255 miljoen gulden. Dat stuwde de koers van de aandelen met een rijksdaalder op naar 79 gulden. Duidelijk beneden de maat presteerde Polygram. Het muziek- en amusementsconcern, grotendeels in handen van Philips, klom slechts één dubbeltje op 88 gulden. Aanleiding was de verontrustende prognose in de Britse zakenkrant Financial Times voor de

verkoop van cd's en andere geluidsdragers. Moederbedrijf Philips herstelde zich met een koerswinst van 2,90 op 116,90 gulden. Hagemeyer,

dat zwaar onder vuur lag door de crisis in Azië, was onder de hoofdfondsen de op één-na-grootste stijger met 4,3 procent (3,20 gulden) naar 82,40 gulden. VNU steeg met 5,2 procent het meest. De koers van het fonds stond aan het begin van de middag 2,60 gulden hoger

op 54,40 gulden. De Amerikaanse dollar liet vanochtend op de Europese wisselmarkten vrijwel geen verandering zien. Amsterdam gaf een koers aan van 2,0505 gulden tegenover 2,0470 bij het slot van de handel van gisteren. NEW YORK Wall Street heeft de eerste handelsdag van de week afgesloten met winst. Direct na opening doken de koersen diep in de min, waarbij het beursgemiddelde een verlies bereikte van 133 punten. De index trok daarna aan en sloot uiteindelijk met een winst van 66,76 punten op 7647,18. HONGKONG De effectenbeurs van Hongkong heeft zich vandaag voor een groot deel hersteld van de koerval van de voorgaande dag. De Hang Seng-index sloot 7,4 procent hoger, waarmee het verlies van 8,7 procent op de voorgaande dag voor een groot deel werd ingelopen. Het verlies van gisteren was het gevolg van het faillissement van de grote zakenbank Peregrine. TOKIO De beurs van Tokio trok zich op aan die van Hongkong en van New York. De Nikkei-index steeg met 91,50 punten, ofwel 0,6 procent, tot 14.755,94. Een gijzelingsactie elders in het beursgebouw zorgde even voor paniek, maar de handel werd niet onderbroken.