Indiaanse vrouw doodgeschoten.

De Mexicaanse politie heeft gisteren in het plaatsje Ocosingo in de zuidelijke deelstaat Chiapas een 38-jarige indiaanse vrouw doodgeschoten bij een betoging tegen de aanwezigheid van het leger in Chiapas. De tweejarige dochter van de vrouw en een 17-jarige jongen raakten gewond.

In Mexico-Stad gingen gisteren 80.000 betogers de straat op om te protesteren tegen de regeringspolitiek in Chiapas. Ook in andere Mexicaanse steden werd betoogd tegen de regering.

De betoging in Ocosingo liep volgens de beelden van Azteca Television uit de hand toen de oproerpolitie er niet in slaagde een menigte met traangas en waarschuwingsschoten te verjagen. Op bevel van hun commandant richtten de agenten vervolgens hun geweren op de menigte. Na een barrage van 15 seconden vluchtten de agenten met een truck. President Zedillo heeft de arrestatie van de 27 man politie gelast die het vuur openden in Ocosingo. Ook is een hoge ambtenaar naar Chiapas gestuurd om de politie aldaar te hervormen.

De Mexicaanse procureur-generaal verklaarde gisteren dat de politiechef van Los Chorros, een buurdorp van Acteal, heeft bekend dat hij de paramilitaire eenheid heeft bewapend die op 22 december de slachtpartij onder indiaanse vluchtelingen in Acteal uitvoerde. Daarbij kwamen 45 indianen om het leven. Hij zou op bevel van superieuren hebben gehandeld. De procureur-generaal wilde hun namen niet noemen.

Pedro Joaquin Coldwell, het hoofd van de regeringscommissie die met de Zapatistische rebellen in Chiapas onderhandelde, is gisteren vervangen. Hij heeft het ongenoegen van de regering gewekt door de slachting van Acteal als nationale crisis te bestempelen in plaats van een lokale schermutseling, zoals de officiële versie luidt. Joaquin Coldwell wordt vervangen door Emilio Rabasa, een jurist van de PRI. (AFP, Reuters)