Hongkong zet de trend; Licht herstel voor beurzen Verre Oosten

SINGAPORE, 13 JAN. De dertiende dag van 1998 bracht de beurs van Hongkong eindelijk de eerste koerswinst van dit jaar. De Hang Seng-index, die de afgelopen anderhalve week een kwart van zijn waarde verloor, sloot vandaag 7,4 procent hoger en maakte daarmee het verlies van gisteren bijna goed.

Hongkong zette de trend voor vrijwel alle andere beurzen in de regio, die het jaar eveneens slecht begonnen zijn. Meest in het oog springend was de koerswinst in Singapore, waar de koersindex 7,5 procent hoger sloot, en in Jakarta, waar de beurs 8,5 procent hoger eindigde. Ook op de beurzen van Seoel (1,7 procent hoger) en Tokio (0,62 procent hoger) was sprake van licht herstel. De koerswinst op de Aziatische markten, die ook werd gevoed door de hogere koersen op Wall Street gisteren, vormt volgens analisten nog geen aanleiding tot optimistische bespiegelingen over het einde van de Aziatische crisis die sinds vorige zomer als een epidemie over het continent is getrokken. “Dit is niets meer dan een tijdelijk herstel dat vooral voortkomt uit koopjesjagers die hun aandelen waarschijnlijk snel weer zullen verkopen. De markt blijft erg wispelturig en de angst zit er bij de meeste beleggers nog goed in. Beleggen blijft hier voorlopig gokken”, zegt een analist van Kleinwort Benson in Singapore.

Veel analisten zijn geschrokken van de omvang en de duur van de crisis.

De klap die de beurzen in Hongkong en Singapore, de twee belangrijkste financiële centra in Azië na Japan, gisteren te verwerken kregen, wakkerde de vrees onder analisten dat de crisis nog lang niet voorbij is, verder aan. Voor velen van hun heeft de crisis in Azië

de afgelopen dagen iets oncontroleerbaars gekregen, zeker nu de financiële hulpprogramma's van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet overal het gewenste medicijn blijken te zijn. “De enige oplossing om echt een einde te maken aan de crisis in Azië is door

de kortlopende schulden in de verschillende landen te herstructureren'', zegt Chian Chia Lin, regionaal econoom voor Azië-Pacific van ABN Amro. Veel landen in Azië hebben hun munteenheid gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en kampen nu met enorme dollarleningen die binnen twaalf maanden na het afsluiten van de lening terugbetaald moeten worden. Door de grote koersval van de verschillende valuta in het Verre

Oosten is het aflossen van dergelijke leningen een steeds groter probleem. “Al die leningen zorgen nu voor een paniekvraag naar dollars

door bedrijven in Azië. Als de leningen geherstructureerd worden, zal de vraag naar dollars afnemen en daalt de druk op de lokale valuta.

Dat maakt het voor de verschillende overheden minder moeilijk de noodzakelijke maatregelen te nemen en verkleint de kans op sociale onrust'', meent Chan. Beleggers wensten vandaag nog niet zover vooruit

te kijken. Zij zochten vooral naar koopjes onder de steeds goedkopere aandelen. Zo kwam de koerswinst in Hongkong voor een gedeelte voort uit

reactie op de sterke dalingen van gisteren toen de markt paniekerig reageerde op het bankroet van de grote handelsbank Peregrine. Handelaren noemden die reactie, die de basis vormde voor de koersval van bijna negen procent gisteren, “overdreven”. Toch heeft het bankroet van Peregrine het vertrouwen in Hongkong in belangrijke mate aangetast. De val van Peregrine kwam onder andere voort uit een vorig jaar verstrekte

miljoenenlening aan het Indonesische taxi-bedrijf 'Steady Safe', dat afgelopen weekeinde falliet ging. De vrees bestaat onder beleggers en analisten dat meer bedrijven in Hongkong in de komende weken en maanden

zullen lijden onder de financiële crisis in landen als Indonesië, Thailand en Zuid-Korea. De nauwe onderlinge banden tussen de landen in Zuidoost-Azië en de

omvangrijke investeringen in elkaars economieën, blijven de voornaamste aanleidingen voor de vele koersschommelingen op de Aziatische beurzen.