Het credo van First Pacific: cash is king

First Pacific geeft haar belang van 40 procent in het Naardense handelshuis Hagemeyer op. Het handelsconcern uit Hongkong voelt zich daartoe gedwongen door de crisis in Azië.

AMSTERDAM, 13 JAN. Zo'n 30 miljoen dollar kostte het pakketje aandelen dat in 1983 goed was voor een controlerend belang van ruim 50 procent in het handelshuis Hagemeyer in Naarden. Nu gaan die effecten in de verkoop voor ongeveer 1,6 miljard dollar. “Ik hoop dat onze nieuwe aandeelhouders eenzelfde rendement maken”, zegt president A. Land van Hagemeyer. Toen hij in 1984 bij Hagemeyer kwam, zat het bedrijf volledig aan de grond. Nu is het een gerespecteerd handelshuis (omzet dit jaar ongeveer 16 miljard gulden) dat jaar op jaar een stijging van de winst per aandeel met 15 procent of meer weet te behalen. De verkoper van de Hagemeyer-aandelen is een holding uit Hong Kong genaamd First Pacific, die op zijn beurt wordt gecontroleerd door de Indonesische familie Liem. First Pacific dreigde meegezogen te worden in de financiële maalstroom waarin gisteren ook de zakenbank Peregrine verdween: grote valutaverliezen, dreigende stroppen, verdampend vertrouwen bij financiers. Als investeerder heeft First Pacific met de Hagemeyer-aandelen “vreselijk veel geld verdiend”, zegt Land. “Maar alle aandeelhouders

hebben goed gevaren, is onze indruk.” Geeft het uitstappen van First Pacific hem een gevoel van bevrijding? “Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo is, maar begrijp mij niet verkeerd. Het is een zeer positieve relatie geweest.” Het gaf hem ter plekke “de oren en ogen”

op het moment dat de regio supergroei boekte. “Ik hoop dat onze paden elkaar ook in de toekomst zullen crossen”, zo vertelt Land, die van oorsprong Canadees is. “Ik heb er volledig begrip voor dat First Pacific nu een rigoreuze heroriëntatie moet doorvoeren. Cash is king is het credo in de regio.”Het leven zonder First Pacific wordt wat gemakkelijker, erkent hij. Bij de financiering van grote overnamen bijvoorbeeld. Land heeft de acquisities nodig om vaart te houden in de groei van de winst per aandeel die hij zijn beleggers belooft. Tegelijkertijd moest hij steeds

meer rekening houden met de smalle portemonnee van zijn grootaandeelhouder in Hongkong. Die stak liever geen nieuw kapitaal in Hagemeyer, maar had wel noten op

zijn zang, want First Pacific wilde zijn controlerende belang wel handhaven. Alleen op die manier kon First Pacific de winst van Hagemeyer in zijn boeken blijven opnemen. Daarvoor was kunst en vliegwerk nodig: First Pacific heeft 'slechts' 40 procent van de gewone aandelen van Hagemeyer, maar 'leende' het stemrecht op nog zo'n 10 procent van de overige aandelen, zodat de controleurs van de beurs in Hongkong Hagemeyer als een echte dochter bleven beschouwen. Deze structuur gaat nu op de helling. Hagemeyer accepteert de Angelsaksische opvattingen over het bestuur van bedrijven: one man, one

vote. Elk aandeel hetzelfde stemrecht. Wellicht al over drie weken gaat

Land op tournee langs de financiële wereldcentra zoals New York en

Londen om presentaties te geven voor beleggers. Dat is de curieuze relatie tussen verkoper en topmanager: het zijn de effecten van First Pacific, maar tegelijk de nieuwe aandeelhouders van Land. Het wemelt straks van de bankiers op deze road shows: teams van ING Barings en de Zwitserse bank UBS voor First Pacific, een team van ABN Amro als adviseur van Hagemeyer. De verkoop met een waarde van 3,3 miljard gulden is één van de grootste transacties op de Amsterdamse effectenbeurs. ABN Amro is sinds jaren financieel adviseur van Hagemeyer (banktopman J. Kalff vervult één van zijn weinige comnmissariaten bij het handelshuis) en investeert soms mee met Hagemeyer als een overname te groot is voor het handelshuis alleen. Op haar beurt is ING Barings verknoopt met First Pacific: de bank financierde ooit een poging van First Pacific om het Rotterdamse conglomeraat Internatio-Müller op te kopen. First Pacific was geïnteresseerd in de farmaceutische groothandel, maar Internatio-Müller wees de raider uit Hongkong de deur. Om de deal te vergemakkelijken kwam Hagemeyer de afgelopen dagen met twee geruststellende berichten. Het bedrijf koopt zelf een kwart van het First Pacific pakket. Kosten: 800 miljoen gulden. Gevolg daarvan is een

lichte verbetering van de winst per aandeel, het kengetal waar beleggers veel waarde aan hechten. Het aantal aandelen waarover de winst moet worden verdeeld daalt door de inkoop. Belangrijker nog is de harde winstprognose die Land geeft: 15 procent groei vorig jaar in de winst per aandeel, dit jaar een stijging “van gelijke orde”. De winstgroei komt, wellicht verassend, mede uit Azië, waar Hagemeyer vorig jaar Tech Pacific kocht. Van First Pacific. Tech Pacific (computer- en telecomprodukten) is nummer een in de regio: sterk in onder meer Australië en Nieuw-Zeeland, zwak in economische brandhaarden als Thailand en de Filippijnen. En in Europa profiteert Hagemeyer van de bouwactiviteiten die uit het slop komen, vertelt Land. Het concern is hier in de elektrotechnische handel nummer

een.