'Handvest' van VS en de Baltische landen

WASHINGTON, 13 JAN. De presidenten van de Verenigde Staten en de drie Baltische landen ondertekenen vrijdag in Washington een 'partnerschapshandvest' waarin de aspiraties van Estland, Letland en Litouwen voor het NAVO-lidmaatschap en economische samenwerking worden ondersteund.

Amerikaanse regeringswoordvoerders, die dit gisteren meldden, zeiden dat het handvest de Balten geen garanties voor het NAVO-lidmaatschap biedt. Het gaat om “een kader voor de ontwikkeling van onze betrekkingen en om een duidelijke verklaring van onze steun voor de Baltische integratie”, zei James Rubin, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het document moet dienen ter ondersteuning van de integratie van de drie Baltische republieken in de politieke, militaire, diplomatieke en economische instituten van het Westen. Rubin zei dat Washington zich met Moskou heeft verstaan over het vrijdag te tekenen document. Rusland heeft zich steeds in zeer felle bewoordingen verzet tegen de toetreding van de Baltische landen tot de NAVO en zelfs gesuggereerd dat de hele relatie met het Westen kan veranderen als dat gebeurt.

De drie presidenten - Lennart Meri van Estland, Guntis Ulmanis van Letland en Algirdas Brazauskas van Litouwen - zijn gisteren naar Washington vertrokken. Bij hun vertrek uit Vilnius omschreef een Amerikaanse diplomaat het te tekenen handvest als een instrument om de vrees voor “toekomstige vijandschap” van Rusland te sussen, zonder dat echter specifieke veiligheidsgaranties worden gegeven. “De ondertekening op dit niveau is een signaal naar de Baltische landen dat de Amerikaanse belangstelling voor dit gebied moet onderstrepen.”

Estland, Letland en Litouwen hebben grote belangstelling voor het lidmaatschap van zowel de NAVO als de Europese Unie. Alleen Estland is uitgenodigd voor besprekingen over aansluiting bij de EU. Vorig jaar wezen de drie landen een aanbod van de Russische president Jeltsin voor veiligheidsgaranties af. (Reuters, AP)