Groot deel Québec nog twee weken zonder stroom

MONTREAL, 13 JAN. Het zal nog ten minste twee weken duren voordat het stroomnet in de Canadese deelstaat Québec volledig is hersteld van de ijsstormschade van vorige week. Dat maakte het elektriciteitsbedrijf Hydro Québec gisteren bekend. Naar schatting 300.000 mensen rond de stad Montreal zullen tijdens die periode aangewezen blijven op familie en tijdelijke opvangcentra voor warm onderdak.

Ongeveer twee miljoen mensen in zuidelijk Québec en oostelijk Ontario zitten nog zonder stroom en verwarming, nadat het elektriciteitsnet in het gebied vorige week ernstig werd beschadigd door een zware, dagenlang aanhoudende ijsregen. Elektriciteitsdraden en -masten bezweken onder het gewicht van een centimeters dikke laag ijs. Ook brachten omvallende bomen de bedrading grote schade toe.

Sinds de ijsregen vrijdagavond ophield heeft Hydro Québec, een van de grootste elektriciteitsbedrijven ter wereld, aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de reparatie van het gehavende stroomsysteem. Bij ruim een miljoen mensen is de elektriciteitslevering inmiddels hervat.

Maar huishoudens die nog zonder verwarming zitten, worden inmiddels bedreigd door een nieuw gevaar: een drastische daling in de temperatuur. Sinds de buien plaats hebben gemaakt voor helder weer is de temperatuur in zuidelijk Québec gezakt tot ongeveer twaalf graden onder nul. Mensen die het tot nog toe in onverwarmde woningen hebben uitgehouden, lopen nu het risico van onderkoeling.