Golkar blijft bij zevende termijn voor Soeharto

JAKARTA, 13 JAN. De Indonesische regerende Golkarpartij houdt vast aan haar besluit president Soeharto te kandideren voor een zevende ambtstermijn in de voor maart vastgestelde presidentsverkiezingen. Er is dezer dagen ongekende druk op Soeharto zijn kandidatuur in te trekken. Golkar-voorzitter Harmoko verklaarde vanochtend echter dat “Golkar officieel en na nieuw onderzoek” Soeharto kandideert. “Golkar is er zeker van dat Pak Harto zijn verantwoordelijkheden aan het volk niet uit de weg zal gaan”.

Harmoko zei tegenover verslaggevers de afgelopen weken een reis door Java te hebben gemaakt, en over het algemeen wijd-verbreide steun te hebben geconstateerd voor herverkiezing van Soeharto. “Hij heeft het vertrouwen van het volk”, zei hij.

Sinds de spectaculaire koersval van de roepia vorige week donderdag naar 10.000 roepia voor 1 dollar, en de daarop volgende run op eerste levensbehoeften, heeft een aantal toonaangevende figuren gezegd dat het beter is wanneer Soeharto niet herkozen wordt als president. Megawati Soekarnoputri, de afgezette voorzitter van de Partai Demokrasi Indonesia, heeft bovendien afgelopen zaterdag verklaard bereid te zijn de volgende president van Indonesië te worden. Vandaag demonstreerden dertig studenten in een steunbetuiging voor Megawati bij het parlement, zonder dat de politie ingreep. Een directe uitdaging aan het adres van Soeharto of demonstraties tegen zijn regering waren tot voor vorige week nog ondenkbaar.

Soeharto wordt ook geconfronteerd met zware kritiek van moslim-leiders op de manier waarop hij om gaat met de crisis in het land. Abdurrachman Wahid, aanvoerder van de 30 miljoen leden tellende Nahdlatul Ulama en Amien Rais die aan het hoofd staat van Muhammadyah (28 miljoen leden), hebben de afgelopen dagen verklaard dat Soeharto in maart als het congres een nieuwe president kiest, beter kan aftreden.

De Indonesische regering heeft vanochtend in gesprekken met vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) plannen besproken om de economische crisis te bezweren. De Amerikaanse onderminister van Financiën Lawrence Summers zei na een onderhoud met Soeharto dat deze erkent dat “diep ingrijpende maatregelen” noodzakelijk zijn, zoals eerder overeengekomen met het IMF. Eind oktober kwamen Indonesië en het IMF een hulpprogramma overeen ter waarde van 43 miljard dollar.

De beurs van Jakarta reageerde positief op de besprekingen tussen de Indonesische overheid en vertegenwoordigers van IMF en Amerikaanse regering. De index op de aandelenhandel eindigde 9.11 procentpunt hoger dan aan het begin van de dag op 382.14. Ook de roepia gaf een licht herstel te zien.

Summers beschreef zijn anderhalf uur durend onderhoud met de Indonesische president als “zeer goed”. “Het is duidelijk dat president Soeharto de noodzaak erkent van diepingrijpende maatregelen zoals besproken zijn met het IMF om het vertrouwen in de economie te herstellen en een funcament te leggen onder de welvaart van Indonesie,”aldus Summers.