Gijzeling in effectenbeurs Tokio

Foto: TOKIO - De effectenbeurs in Tokio werd vandaag opgeschrikt door een gijzelingsactie. Kort na het middaguur verscheen een man bij de receptie op de veertiende verdieping, waar hij een onderhoud vroeg met Masahiro Abe, een vertegenwoordiger van het Japanse ministerie van Financiën. Toen Abe verscheen, trok de bezoeker een vuurwapen en nam de functionaris in gijzeling.

Hij eiste dat de aandelenhandel werd stopgezet en dat Japans minister van Financiën, Hiroshi Mitsuzuka, naar het beursgebouw zou komen. Geen van beide eisen werd ingewilligd. De politie wist na vijf uur een einde te maken aan de gijzelingsactie. De gijzelhouder is een 41-jarige man met de naam Tesuo Itagaki. Hij is lid van de extreem-rechtse groepering Daihikai (de groep van het grote verdriet) en aanhanger van de rechtse activist Shusuke Nomura. Nomura pleegde in 1993 zelfmoord in een kantoor van het mediaconcern Asahi, nadat hij in een cartoon in een van de bladen van dat concern belachelijk was gemaakt. Links beurspersoneel dat van buiten het gebouw de gebeurtenissen gadeslaat. Rechts politie-agenten die kogelvrije vesten naar binnen brengen. (Foto's AP)