Geen geldtransporten na aanslag in België

BRUSSEL, 13 JAN. In België zullen vermoedelijk deze hele week geen geldtransporten worden uitgevoerd. Minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte en de geldtransportbedrijven willen nieuwe veiligheidsmaatregelen afspreken na een overval gisteren op een transportauto, waarbij een chauffeur en een begeleider werden gedood. Bovendien heeft het personeel van de geldvervoerders, dat gisteren in Brussel demonstreerde, aangekondigd het werk pas te hervatten na de begrafenis van hun gedode collega's.

Eind december viel ook al een dode bij een overval op een geldtransport. Gisteren hebben de overvallers vrijwel geen buit gemaakt. Sinds 1995 zijn er in België veertig overvallen op geldtransporten geweest. Tot de overval eind vorig jaar vielen daarbij drie doden. Dat nu in korte tijd evenveel doden zijn gevallen komt door het gebruik van steeds zwaardere wapens.

Minister Vande Lanotte, die meer begeleiding van geldtransporten door rijkswachters aankondigde, wil dat overvallen van geldtransporten onaantrekkelijk worden gemaakt door de invoering van zogeheten intelligente containers, die de geldinhoud vernietigen zodra het vervoer niet meer volgens plan verloopt. Zulke containers zijn buiten België en bij de Belgische post allang in gebruik. De Belgische geldtransporteurs willen auto's met zulke containers nog slechts met twee personeelsleden in plaats van de huidige drie bemannen. De vakbonden weigeren dat zolang de containers nog niet met honderd procent zekerheid werken. Volgend jaar maart wordt het wettelijk verplicht dat bij alle geldtransporten in België intelligente containers worden gebruikt.