D66 zakt verder in opiniepeilingen

DEN HAAG, 13 JAN. D66 zakt verder weg in de opiniepeilingen. Volgens de laatste peiling van het bureau Inter/View, die vorige week werd gehouden, is de aanhang sinds de laatste Tweede-Kamerverkiezingen nog nooit zo klein geweest. Behaalde de partij in mei 1994 nog 24 zetels, nu zouden dat er nog twaalf zijn.

Bij vorige peilingen lag het dieptepunt voor D66 rond de veertien zetels. De verdere neergang brengt de partij in de buurt van de aanhang van GroenLinks. Die partij, met vijf zetels in de Tweede Kamer, zou er vier bij krijgen als er nu parlementsverkiezingen worden gehouden.

PvdA (26,6 procent van de stemmen) en VVD (26,5 procent) zetten hun nek-aan-nek-race in de opiniepeilingen voort. De aanhang van het CDA beweegt zich met 20,2 procent rond de dertig zetels.

De slechte peilingen brachten oud-D66-lijsttrekker en minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) er gisteren voor de televisie toe, te speculeren op een oppositierol voor zijn partij na de verkiezingen van mei aanstaande. “Het kan zijn dat D66 de oppositie in moet”, zei hij. “Als het straks mis zou lopen, dan gaan we misschien de oppositie in, maar dan moeten de mensen ook de illusie vergeten dat paars er komt, want paars is heel erg tot stand gekomen door D66.” Overigens voegde hij eraan toe dat hij ervan uitgaat dat het electoraal resultaat bij de verkiezingen zelf minder desastreus zal zijn.

Mocht D66 inderdaad in de oppositie terecht komen, dan zal Van Mierlo weer Tweede-Kamerlid worden, “in principe voor vier jaar”, zoals hij gisteren zei. Van Mierlo heeft zich weer aangemeld voor een plaats op de komende verkiezingslijst van zijn partij.

Over de volgorde op de lijst besluit het partijcongres van D66 volgende maand.