Beurzen in Azië tonen licht herstel, impuls Wall Street

ROTTERDAM, 13 JAN. De Aziatische beurzen hebben zich vanochtend hersteld. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 7,4 procent hoger, waardoor het verlies van gisteren bijna werd goedgemaakt. De index in Singapore eindigde zelfs 8,5 procent hoger.

De koerswinst op de Aziatische markten was deels een gevolg van de hogere koersen waarmee Wall Street gisteren afsloot. De Amerikaanse beurs sloot 0,88 procent hoger op 7647 punten. Ook de effectenbeurzen in Londen, Frankfurt en Parijs toonden licht herstel. De Amsterdamse AEX-index noteerde tegen het middaguur 1,4 procent hoger op 906 punten.

Volgens analisten in het Verre Oosten vormt het lichte herstel van vanochtend echter nog geen aanleiding voor optimisme. “Dit is niets meer dan een tijdelijk herstel dat vooral voortkomt uit koopjesjagers die hun aandelen waarschijnlijk snel weer zullen verkopen”, aldus een analist.

De effectenbeurs in Seoul sloot opnieuw hoger. Was de beursindex maandag al gestegen met 3,5 procent, vandaag bedroeg de stijging 1,7 procent.

Directeur Michel Camdessus van het Internationale Monetaire Fonds zei vanmorgen dat Zuid-Korea blijvend overleg nodig heeft tussen regering, werkgevers en vakbonden om sociale vraagstukken op te lossen. De drie partijen moeten vooral een uitweg zien te vinden om de onrust te verminderen die naar alle verwachtingen zal ontstaan als straks massa-ontslagen vallen. Om de gevolgen van grote werkloosheid te verlichten moet de regering zorgen voor betere uitkeringen voor Zuid-Koreanen zonder baan. Het IMF zal volgens Camdessus geen bezwaar maken tegen wijzigingen in de begroting die meer middelen moeten vrijmaken voor een sociaal vangnet.

Uit onderzoek van de Japanse banken blijkt dat de instellingen lijden aan 'probleemleningen' ter waarde van ruim 76 biljoen (zo'n 1.200 miljard gulden). Het Japanse ministerie van Financiën maakte de naar boven bijgestelde cijfers vanmorgen bekend als onderdeel van maatregelen ter gezondmaking van de financiële sector.