Belastinghervorming (2)

'Ha, eindelijk die verdraaide vermogensbelasting weg!', is de reactie van velen op de bekendmaking door Zalm en Vermeend van het plan voor de belastingen in de volgende eeuw. Iedereen die kan rekenen zal echter met weemoed aan die VB terugdenken!

Stel u woont in een huis van drie ton en u hebt een ton geparkeerd op een spaarrekening voor een nieuwe auto, de bruiloft van uw dochter en een fijne vakantie. U staat dus aan het hoofd van vier ton. Nu heeft u met echtgenote een vrijstelling van twee ton en betaalt acht promille VB over die andere twee ton, dus 1.600 gulden. Na 2000 gaat u vermogenswinstbelasting betalen. Daarbij heeft u maar 75.000 gulden vrijstelling, en over 325.000 gulden moet u één procent (25 procent van een fictieve opbrengst van vier procent) betalen, oftewel 3.250 gulden. De vermogensbelasting verdwijnt, maar wat er voor in de plaats komt kost u dubbel zoveel!

Voor kleine spaarders kan de nieuwe belasting zelfs zeventien maal zo hoog uitvallen (reken maar na: als huis plus spaarpot samen 210.000 gulden waard zijn). Dit soort belastingplannen kan de kapitaalvlucht naar het buitenland alleen maar stimuleren!

    • Hans van den Berge Knegsel