Van Hest etaleert zijn talenten in strandloop

EGMOND AAN ZEE, 12 JAN. Greg van Hest heeft zich in de bijna zomerse halve marathon van Egmond aan Zee van zijn beste zijde laten zien. De 24-jarige Tilburger smeet wel als vanouds met zijn krachten, maar dat leverde hem dit keer bijna de overwinning op. Bijna, want op het laatste stukje strand en de boulevard naar de finish moest Van Hest alleen German Silva voor laten gaan. Bij de vrouwen zorgde de Keniaanse Tegla Loroupe voor een unicum met haar zesde achtereenvolgende zege (1.11.47).

De Mexicaanse marathonspecialist Silva bleef in de perfecte omstandigheden, die drommen deelnemers (een record van ruim 10.000) en toeschouwers naar duin en strand lokten, met 1.03.08 twee tellen onder het parkoersrecord van de Keniaan Lagat uit 1996. Van Hest was slechts drie seconden langzamer dan Silva. Amechtig hijgend zakte hij na de streep ineen, volkomen verzuurd door de vergeefse ultieme pogingen de Mexicaan te achterhalen.

Van Hest, die in september zijn vader als coach verruilde voor Theo Joosten (de trainer achter Marko Koers), stelde zich voor de eerste halve marathon van zijn loopbaan opvallend bescheiden op. “Mijn uitgangspunt is goed presteren”, verkondigde hij.

Het grote probleem met Van Hest, nationaal baankampioen 10 kilometer, was tot nu toe zijn onstuimigheid. Hij beulde zich te veel af in de trainingen en was vaak te overmoedig in de wedstrijden.

Dat laatste bleek hij ook in Egmond nog niet verleerd al heeft Joosten hem voorgehouden dat matiging hoog in het vaandel dient te staan. Hij ging brutaal van start en had na een kilometer of vier al een gat van vijftig meter geslagen. Na ruim 14 kilometer verscheen de ontketende Van Hest nog altijd met ruime voorsprong als eerste tussen de menselijke haag op het strand.

Silva, getrouwd met een Nederlandse en al sinds 22 december trainend op Texel, had de Brabander echter nog scherp in het vizier. “Ik was heel verbaasd dat Van Hest al zo vroeg alleen op kop ging lopen. Normaal doe je dat niet in een halve marathon.”

Lang hield Van Hest het alleen langs de waterlijn vol. Totdat het ritme ineens stokte met minder dan twee kilometer te gaan. Hij zwenkte naar rechts, struikelde haast in rul zand, en prompt ging de lichtvoetige Silva de aarzelende Nederlander voorbij. (ANP)