Valentino in handen HDP

ROME, 12 JAN. De Italiaanse ontwerper Valentino heeft zaterdag zijn modehuis verkocht aan de houdstermaatschappij HDP. Deze wil van het merk Valentino de basis maken voor een Italiaanse groep voor luxe-artikelen.

Na ondertekening van het contract zei de 65-jarige Valentino met tranen in zijn ogen het gevoel te hebben gekregen een beetje onsterfelijk te zijn geworden. “Dit is een bijzondere dag voor mij”, zei hij. “Ik ben trots en gelukkig, want deze verkoop betekent dat de merknaam Valentino in goede handen is en me vele jaren zal overleven.”

HDP, waarin prominente bedrijven als Fiat, Pirelli en Mediobanca zijn vertegenwoordigd, heeft 300 miljoen dollar betaald voor de Valentino-groep. Een poging van HDP om een textielpoot op te zetten samen met Marzotto is vorig jaar mislukt. HDP heeft al 100 procent van het textielbedrijf GFT, dat veel samenwerkt met ontwerpers. Maurizio Romiti, managing director van HDP, zei dat hij sterk wil uitbreiden in de sector mode en luxe-artikelen. De overname van Valentino wordt volledig zelf gefinancierd. “We hebben erg veel cash”, zei Romiti. “We hebben de manier bestudeerd waarop buitenlandse bedrijven groepen voor luxe-artikelen hebben gevormd, en we willen een Italiaans model volgen dat meer in overstemming is met onze traditie.” De Valentino-groep had vorig jaar een omzet van bijna één miljard dollar. Ongeveer tweederde daarvan werd buiten Italië gemaakt. Kleding is goed voor 86 procent van de omzet, de rest komt van accessoires als brillen en parfum. Valentino en zijn partner Giancarlo Giammetti zullen als consulenten voor HDP gaan werken. Ze hebben een belang van 2,5 procent in HDP genomen.