Turkse politie pakt 1.300 migranten op

ISTANBUL, 12 JAN. De Turkse politie heeft gisteren in Istanbul meer dan 1.300 vermeende illegale migranten aangehouden, onder wie meer dan 1.000 buitenlanders. Volgens het persbureau Anadolu zijn 210 van hen afkomstig uit het overwegend Koerdische Noord-Irak. Verder gaat het om Iraniërs, Azeri's en staatsburgers uit Afrikaanse en Aziatische landen.

De Europese Unie oefent zware druk op Turkije uit om zijn grenzen beter te controleren na de aankomst van enkele schepen met honderden voornamelijk Koerdische migranten bij de Italiaanse kust. Sindsdien heeft de Turkse politie talrijke migranten opgepakt. Dezen worden doorgaans echter weer snel vrijgelaten, omdat de maximale boete van ongeveer twee gulden geen vervolging wettigt.

Ankara brandmerkte de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, Theodoros Pangalos gisteren als “afstammeling van Grieks fascisme” wegens zijn “racistische” beschuldiging dat Turkije genocide pleegt op zijn Koerdische bevolking. De Griekse minister deed vrijdag een beroep op zijn Europese ambtgenoten om een hard standpunt in te nemen tegen de “Koerdische genocide” door Turkije. Hij zei dat de Europese landen de ogen sloten voor het Koerdische probleem zoals de wereld dat deed ten aanzien van de joodse genocide door de nazi's. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde scherp: “Griekse fascisten onder het leiderschap van hen die op Pangalos lijken zonden duizenden Griekse joden naar de doodskampen”. “Het Griekenland dat de heer Pangalos vertegenwoordigt, draagt het zwarte merkteken van fascisme en racisme in zijn geschiedenis.” (Reuters)