Toch is het stiller dan verwacht

Erik Breukink is door de leiding van de Rabo-wielerploeg benaderd om pr-manager te worden. Vandaag voert de ex-wielrenner daarover een gesprek. Breukink, die vorig jaar zijn loopbaan beëindigde, zou vooral in grote koersen als de Tour de France en wedstrijden om de wereldbeker als intermediair tussen ploegleiding en renners enerzijds en media anderzijds moeten fungeren.

Wanneer het plan niet doorgaat, blijft Breukink zich met een gerust hart verder oriënteren op de wielermarkt.

Waarom wil je zo'n functie?

Breukink: “Het lijkt me wel leuk. Ik wil het gewoon proberen. Mijn taak zou kunnen zijn de verbindingen van de ploeg naar de pers, radio en televisie te stroomlijnen. Mocht het niet doorgaan of mocht ik het niet leuk vinden, dan zoeken we wel wat anders.”

De laatste jaren is het rustig rondom Nederlandse wielrenners, maar ben je niet bang dat je gek wordt wanneer zich weer overspannen toestanden gaan afspelen zoals in jouw glorietijd?

“Wanneer ik het druk met mijn werk krijg, betekent dat het goed met de ploeg gaat, dat de renners goed presteren.”

Je bent net gestopt. Ben je niet strontziek van het wielrennen.

“Ik wil bij de wielersport betrokken blijven. Op deze manier kan ik dat op een vrij afstandelijke manier. Ik had me wel voorbereid op zo'n stille periode. Maar de werkelijkheid is toch anders, het is stiller dan ik dacht. Nee, het zwarte gat heb ik niet gezien. Maar ik moet wel zoeken naar nieuwe uitdagingen. Ik kan niet op de stoep gaan wachten totdat er een brief komt met een uitnodiging om ergens te komen werken. Ik geniet van mijn vrije tijd. Ik verveel me nog niet. Maar dat kan komen.”

Word je niet liever ploegleider?

“Later misschien. Ik sta nu nog te dicht bij de renners. Ik vind het niet goed wanneer ik ploegleider ben van renners met wie ik heb samengereden. Wanneer ik ouder ben en afstandelijker tegenover de koers sta, zou ik het wel willen. Maar dat is nog ver weg. Laat ik me eerst maar oriënteren. Er is nog lang geen reden voor paniek.”