Spanning loopt op in Montenegro

PODGORICA / BELGRADO, 12 JAN. In de Joegoslavische deelstaat Montenegro is de spanning gestegen na uitlatingen van president Momir BulatoviEÉc, dat hij vanaf vandaag met massabetogingen door zijn aanhangers wil verhinderen dat donderdag zijn opvolger, Milo DjukanoviEÉc, wordt beëdigd.

BulatoviEÉc - beschermeling van de Joegoslavische president MiloviEÉc - zei in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het Joegoslavische blad Vernje Novosti dat “alle middelen” om de installatie van DjukanoviEÉc te voorkomen nu zijn uitgeput en dat hij daarom “de burgers” oproept om “de democratie, recht en orde te verdedigen”. De betogingen zouden “vreedzaam en waardig” moeten zijn en vandaag om twaalf uur moeten beginnen in de hoofdstad Podgorica en twee andere steden in Montenegro.

BulatoviEÉc verloor in oktober met klein verschil de presidentsverkiezingen van DjukanoviEÉc - de hervormingsgezinde premier van Montenegro en een uitgesproken criticus van MiloviEÉc. Maar hij weigerde zijn nederlaag te erkennen omdat die volgens hem door fraude tot stand was gekomen. In het vraaggesprek met Vernje Novosti herhaalde BulatoviEÉc dat hij DjukanoviEÉc niet als president zal erkennen en dat zijn aanhangers dat evenmin zullen doen.

Naar aanleiding van BulatoviEÉc' uitlatingen waarschuwde gisteren de politie in Podgorica dat BulatoviEÉc verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn aanhangers. De politie zal demonstranten en hun voertuigen doorzoeken en wapens in beslag nemen; ze zal ingrijpen als de betogingen uit de hand dreigen te lopen. Het Montenegrijnse blad Pobjeda meldde zaterdag dat BulatoviEÉc zijn mentor, president MiloviEÉc van Joegoslavië, heeft gewaarschuwd dat hij zijn aanhangers mogelijk niet in bedwang zal kunnen houden. Volgens Pobjeda heeft de Opperste Defensieraad in Montenegro zich gebogen over de vraag of de noodtoestand moet worden uitgeroepen, zonder daar overigens toe te besluiten.

De door MiloviEÉc gecontroleerde media in Servië, de andere deelrepubliek van Joegoslavië, steunen BulatoviEÉc; de internationale gemeenschap steunt DjukanoviEÉc, op basis van het oordeel van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE dat de verkiezingen eerlijk zijn geweest. Zeker twintig landen - waaronder de VS en Rusland - sturen donderdag hun ambassadeur vanuit Belgrado naar de installatie van DjukanoviEÉc in de historische hoofdstad van Montenegro, tinje. De Amerikaanse Bosnië-gezant Gelbard komt vandaag in Podgorica aan.

De Servische radio beschuldigde gisteren het Westen van “het steunen van misdaad en diefstal”. Het Westen zou uit zijn op de desintegratie van Joegoslavië door een afscheiding van Montenegro te ondersteunen - een afscheiding die DjukanoviEÉc zou nastreven.

“Amerika en het Westen weten best dat BulatoviEÉc zijn presidentiële zege is ontstolen”, aldus radio-Belgrado. “Maar omdat BulatoviEÉc voor de Joegoslavische eenheid is en DjukanoviEÉc niet, steunt het Westen de man die de basis van de gemeenschappelijke staat Joegoslavië wil ondermijnen.” (AP, Reuters, AFP)