Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld wist zich na afloop niet meer te herinneren hoe hij de officieuze wereldtitel darts had gewonnen. De Haagse postbode versloeg gisteravond in het Engelse Frimley Green in een zenuwslopende finale na een tiebreak (6-5) Richie Burnett. Van Barneveld is de eerste niet-Engelstalige speler die deze belangrijke titel won. “Daar ben ik heel trots op”, stamelde de huilende winnaar.

Van Barneveld verloor in 1995 de finale van dezelfde tegenstander. Hij gaat er vanuit dat hij na deze overwinning professional kan worden. “En als dat niet lukt, weet ik echt dat ik darts alleen maar als hobby kan beschouwen”, aldus Van Barneveld die al jaren op zoek is naar een grote sponsor. De zege in het 'Wimbledon van de dartssport' leverde hem een bruto premie op van 40.000 pond, ruim 130.000 gulden.

De finale duurde zo'n twee uur. Burnett, een stucadoor uit Wales, had in de elfde en laatste set de mogelijkheid om de wedstrijd af te maken. Hij faalde echter onder hoogspanning. Burnett moest na afloop erkennen dat hij de titel had weggegeven. Van Barneveld, die ter plekke door vele Nederlanders werd gesteund, greep in de tiebreak wel zijn kans. Na de laatste gooi zakte hij door zijn knieën en barstte in tranen uit. “Wat een heerlijk gevoel. Vroeger zat ik met mijn vader al op televisie naar dit toernooi te kijken.”

Burnett versloeg in de halve finale een andere Hagenaar, Roland Scholten. Van Barneveld, die zelf met moeite van Colin Monk won (5-3), was daar blij om. “Voor mij is er maar één tegenstander in de finale denkbaar en dat is Burnett. Ik wil mijn revanche”, zei hij vooraf. Van Barneveld kwam met 2-0 voor, maar verspeelde die voorsprong en kwam met 4-3 achter. Op 5-5 was de laatste set voor hem. “Mijn wraak is zoet.”