Prins Claus vindt de jongeren niet anti-Duits gezind

DEN HAAG, 12 JAN. Prins Claus gelooft niet erg in de uitkomsten van recente onderzoeken waaruit zou blijken dat de Nederlandse jeugd niets van Duitsland en Duitsers moeten hebben. “Ik hoop en ben er bijna van overtuigd dat die peilingen niet de waarheid weergeven”, zei hij vorige week donderdag tegen de Duitse zender ZDF.

Dit zei Claus in antwoord op enkele vragen naar aanleiding van de uitreiking in Den Haag van stipendia voor Duitse en Nederlandse journalisten die de uitwisseling tussen media van de twee landen moeten stimuleren. Vrijdagavond zond de ZDF delen van het korte gesprek met Claus uit in het Heute-Journaal.

Volgens de prins geven de peilingen slechts het ogenblik weer waarop een kind of jongeman het in de mond gelegd heeft gekregen om op de Duitsers af te geven. “Het is zoals bij het voetbal, waar men het de Duitsers nooit vergeven zal dat ze de wereldkampioenschappen hebben gewonnen”, zegt de van oorsprong Duitse prins.

Claus noemde het eeuwige Nederlandse verhaal over de door de Duitsers gestolen fiets “zoiets als een nationaal epos”. Claus: “De kinderen zeggen, als men ze vraagt waarom ze tegen Duitsland zijn: 'ze hebben de fiets van mijn grootvader gestolen'. Dat is zoiets als een nationaal epos, dat van generatie op generatie wordt overgedragen.”

In Duitsland leven de verhalen over de Nederlandse vooroordelen jegens Duitsers sterk. In de Duitse pers waren ze een belangrijk onderwerp tijdens het staatsbezoek van de Duitse president Herzog aan Nederland, in oktober 1995.

Prins Claus is erg met de DuitsNederlandse betrekkingen begaan.

Delen van het gesprek met Claus zullen eind deze maand wellicht opnieuw te zien zijn in het ZDF-programma Köpfchen mit Krone over koningin Beatrix. Het programma wordt gemaakt ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag. Beatrix zelf werkt niet mee aan het programma.

De vorstin stond het eerste Duitse tv-net, het ARD, in 1991 wel een vraaggesprek toe, in het kader van een serie over Europese vorstenhuizen.