Oranjes krijgen Internet-pagina

ROTTERDAM, 12 JAN. Koningin Beatrix en haar familieleden krijgen een eigen Internet-pagina. Een werkgroep van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) werkt aan een zogenoemde website voor de Oranjes. Het duurt nog even voordat Internetsurfers de homepage van het koninklijk huis kunnen raadplegen. “We willen het namelijk wel goed doen. Mogelijk lukt het dit jaar nog”, aldus een woordvoerder van de RVD.

De RVD heeft zijn plannen gisteravond desgevraagd bevestigd in het TROS-radioprogramma Radio Online. De woordvoerder zegt dat ook het koningshuis “met de tijd meemoet” nu iedereen zich op het Internet begeeft. De koninklijke familie heeft toestemming gegeven voor de plannen.

Wat de Internet-pagina zal bieden is nog niet exact bekend, ook de vormgeving staat nog niet vast. Waarschijnlijk kan de gebruiker biografieën van leden van het koninklijk huis raadplegen, die voortdurend geactualiseerd worden. “Verder is het een stukje informatieverschaffing”, zegt de woordvoerder.

De RVD heeft ongeveer een jaar geleden al biografieën van de koningin en enkele prinsen en prinsessen op het net gezet. Die werden toen niet of nauwelijks bijgewerkt. Daarom is die proef stopgezet. De RVD vond het beter om met een nieuwe Internet-site te beginnen.

De woordvoerder zegt dat het idee niet is afgekeken van Groot-Brittannië en Spanje. De vorstenhuizen daar hebben al een eigen pagina en Internet-adres. De pagina van de Windsors, de Britse koninklijke familie, informeert bijvoorbeeld over de dagindeling van koningin Elizabeth en de hobby's van prins Charles.