Ook in VS schade door ijzelstorm

OTTAWA, 12 JAN. In Canada zijn nog steeds twee miljoen burgers verstoken van elektriciteit door ijzel. De president van Hydro-Québec, het energiebedrijf van Québec, heeft fabrieken, bedrijven, scholen en andere instituties in onder meer Montreal gevraagd vandaag dicht te blijven om stroom te sparen. Ook in het noorden van de VS richt de ijzel grote schade aan.

Canada heeft 11.000 militairen gemobiliseerd om hulp te verlenen in de deelstaten Ontario en Québec. Volgens de Canadese minister van Defensie Eggleton betreft het de grootste binnenlandse mobilisatie uit de Canadese geschiedenis. De VS is om logistieke hulp gevraagd. De regering meldt een tekort aan generators en babyluiers. De ijzel heeft in Canada vijftien slachtoffers gemaakt.

Door het gewicht van de ijzellaag, die op sommige plaatsen meer dan 9 centimeter dik is, zijn tienduizenden elektriciteitsmasten en -palen geknapt. De problemen hebben zich uitgebreid tot de noordelijke Amerikaanse staten Vermont, New Hampshire, Maine en New England. Met name Maine is zwaar getroffen door ijzelstormen. Daar zitten honderduizenden burgers zonder stroom en meldden honderden families zich in opvangcentra van het Rode Kruis.

De ijzelstormen zijn het gevolg van warme, vochtige lucht uit het zuiden die boven Canada stuit op een koudefront. Sinds vrijdag valt er geen ijzel meer. De autoriteiten vrezen dat waterleidingen massaal zullen opvriezen in de door stroomuitval onverwarmde huizen nu het met name in het oosten weer kouder wordt. (AP, Reuters)