Onrust in Baskenland na moord politicus door ETA

BILBAO, 12 JAN. In Spaans Baskenland is het onrustig sinds de moord afgelopen vrijdag door de Baskische afscheidingsbeweging ETA op een conservatief raadslid van Baskische origine in Zarauz. Ruim 25.000 mensen gingen zaterdag de straat op in Zarauz, een bij San Sebastián gelegen kustplaats, om te protesteren tegen het geweld van ETA en de moord op het raadslid van de Partido Popular (PP). In de stad Vitoria raakten zaterdag twee mensen gewond gewond toen een bombrief ontplofte in de brievenbus van een officier van het Spaanse leger.

In Guernica werd zondag een politieagent gewond toen vijftien gemaskerde jongeren een patrouille van de Baskische regiopolitie Ertzainza met molotov-cocktails bestookten. In Andoain werd een auto van een raadslid van de Baskische nationalistische partij PNV, die een gematigde koers volgt, in brand gestoken. In het centrum van Madrid verzamelden zich afgelopen vrijdag, enkele uren na de moord, 2.000 mensen om te protesteren tegen ETA.

De Spaanse premier Aznar, die in 1995 een aanslag overleefde, heeft de Basken opgeroepen “zo vaak mogelijk de stem te verheffen tegen het terrorisme”. In bedekte termen liet Aznar zich vervolgens kritisch uit over de bescherming van politici van zijn Partido Popular in Baskenland.

Ook de leider van de PP in Baskenland heeft gevraagd om meer bescherming voor raadsleden en wethouders van zijn partij, van wie sinds 1995 vier leden zijn vermoord door ETA. Twee leden - onder wie de leider van de PP in de provincie Guipúzcoa, Gregorio Ordoñez - werden in een bar in het hoofd geschoten. De afgelopen weken zijn PP-raadsleden herhaaldelijk bedreigd. Het slachtoffer van afgelopen vrijdag, José Ignacio Iruretagoyena - zoon van een vooraanstaand lid van de PP in Baskenland - werd tot voor enkele dagen voor de aanslag beschermd door een beveiligingsdienst. Hij had van verdere bescherming afgezien omdat hij zich “niet vrij voelde”.

De minister van Binnenlandse Zaken is bereid meer politie naar het Baskenland te sturen om PP-politici te beschermen. De Baskische politicus Juan María Atutxa heeft “een grotere inmenging” van de centrale regering in Madrid in het veiligheidsbeleid van de Baskische regering verworpen. Volgens Atutxa zullen de Basken Madrid pas om hulp komen vragen “wanneer we het nodig hebben”. In Baskenland is in sommige kringen verbaasd gereageerd op het feit dat ETA een raadslid van Baskische origine heeft vermoord. Tot nog toe richtte ETA zich vooral op politici en legerofficieren van Spaanse origine.

De politieke arm van de ETA, de partij Herri Batasuna, heeft aangekondigd vervangers te zullen aanstellen voor de leiders van de partij die onlangs tot gevangenisstraffen werden veroordeeld wegens hulp aan criminele organisatie. Het recente geweld in het Baskenland is na de veroordelingen eind vorig jaar volgens verwachting fors opgelaaid. (AFP, Reuter)