Megawati daagt benarde Soeharto uit

JAKARTA, 12 jan. Tijdens spoedoverleg vanochtend met president Soeharto van Indonesië heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te horen gekregen dat Jakarta de afspraken over economische hervormingen zal nakomen en zelfs zal versnellen om de financiële crisis in te dammen.

Tegelijkertijd is afgelopen weekeinde de politieke druk op Soeharto om af te treden, sterk toegenomen. De Indonesische oppositieleidster Megawati heeft zich afgelopen zaterdag opgeworpen als opvolger van de 76-jarige Soeharto. Op een bijeenkomst in haar huis in Jakarta zei ze tegenover haar aanhangers dat ze “vastbesloten” is “de leider van onze natie en ons volk te worden, als dit inderdaad de eenstemmige wens is van het volk.” Waarnemers in Indonesië schatten haar kansen evenwel laag in. Tegelijkertijd dringen steeds meer stemmen erop aan dat Soeharto zich in maart niet laat herverkiezen. De leiders van de twee grootste moslimorganisaties in het land, Abdurrachman Wahid van de Nadlathul Ulama (ruim 30 miljoen leden) en Amien Rais van de Muhammadyah (28 miljoen leden) herhaalden dat het tijd is voor een wisseling van de macht. De als gematigd bekend staande Wahid zei zelfs dat Soeharto “al lang geleden had moeten opstappen.” Ook vanuit kringen rond de president zelf komt steeds meer kritiek op het huidige staatsbestel.

Onderdirecteur Stanley Fischer van het IMF, die gisteren aankwam in Jakarta, sprak vanochtend anderhalf uur met president Soeharto. Na afloop van “de bemoedigende ontmoeting” zei hij dat de Indonesische regering “binnen enkele dagen op een overtuigende manier zal laten blijken het (met het IMF overeengekomen) hervormingsprogramma volledig te zullen uitvoeren, het te versterken en te versnellen, en een serie uiteenlopende maatregelen zal aankondigen om het vertrouwen in de economie te herstellen”. De koers van de roepia, die vorige week in een vrije val terecht kwam, stabiliseerde zich vandaag uiteindelijk op het lage niveau van afgelopen vrijdag.

De Indonesische regering liet zaterdag weten uit bezuinigingsoverwegingen 15 grote infrastructurele projecten te zullen schrappen. IMF-onderdirecteur Fischer zei vanochtend dat president Soeharto “heel, heel duidelijk zijn vastberadenheid” heeft verwoord om de noodzakelijke economische hervormingen uit te voeren. “Er was geen halfslachtigheid in hetgeen hij heeft gezegd”. Vandaag kwam ook de Amerikaanse onderminister van Financiën, Lawrence Summers, aan in Jakarta voor spoedoverleg. Telefonisch sprak president Soeharto vanochtend met de Japanse premier Hashimoto en de Duitse bondskanselier Kohl. Volgens een Indonesische functionaris heeft Kohl zijn vertrouwen erin uitgesproken dat Indonesië de crisis kan overwinnen.