Justitie vervolgt 14 supporters Ajax

AMSTERDAM, 12 JAN. Het openbaar ministerie in Amsterdam gaat veertien Ajax-supporters vervolgen wegens overtreding van artikel 140 van het wetboek van strafrecht (deelname aan een criminele organisatie). De supporters zullen in maart terecht staan.

Dat heeft een woordvoerder van het Amsterdamse openbaar ministerie bevestigd. In september en november vorig jaar werden in totaal 64 Ajax-supporters opgepakt. In veertien gevallen acht justitie deelname aan een criminele organisatie bewezen. “Van belang is dat er een duurzaam samenwerkingsverband is en dat er regelmatig contact is”, aldus de woordvoerder.

Uit het afluisteren van gesprekken van de verdachten zou zijn gebleken dat dat het geval was. Bij huiszoekingen werden ook patronen, messen en partijen softdrugs en harddrugs aangetroffen, alsmede een hennepplantage.

Artikel 140 is omstreden sinds het werd gebruikt voor de aanhouding van demonstranten bij de Eurotop in juni vorig jaar. Wegens gebrek aan bewijs werd geen van de arrestanten uiteindelijk vervolgd.

Ook voerde justitie artikel 140 op bij de berechting van deelnemers aan de vechtpartij tussen Ajax- en Feyenoord-supporters bij Beverwijk in maart vorig jaar, waarbij Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam. Ook in dat geval kon de toepasselijkheid ervan niet worden bewezen. “Bij Picornie was het lastig, omdat dat een eenmalig incident was”, aldus de woordvoerder. “Omdat nu zeven incidenten zijn onderzocht hopen we het hard te maken.”